BRAINBOX

Brainbox is een Nederlandse rockgroep, oorspronkelijk afkomstig uit Amsterdam. De oorspronkelijke samenstelling was; gitarist Jan Akkerman, drummer Pierre van der Linden, zanger Kaz Lux en basgitarist André Reijnen. De band werd in 1968 opgericht door manager John B. van Setten. De debuutsingle Down Man verried al meteen het enorme potentieel van de groep met hun progressieve bluesstijl en vooral het karakteristieke, hoge stemgeluid van Kaz Lux. Bovendien bleken Lux en Akkerman in staat tot het schrijven van origineel materiaal, terwijl de covers opvielen door de verrassende interpretatie. Bekende covers van Brainbox zijn Summertime uit George Gershwin’s opera Porgy and Bess, de traditionele Engelse ballade Scarborough Fair en Reason to believe van Tim Hardin. Het naamloze debuutalbum uit 1969 bevat nummers als Dark Rose en Sea of Delight. Down Man werd een bescheiden hit in de Verenigde Staten. In Nederland had Brainbox een aantal hitsingles waaronder Between Alpha and Omega, Doomsday Train, The Smile en Summertime. Na het veelbelovende debuutalbum vertrokken kort na elkaar zowel Akkerman als Van der Linden om samen met Thijs van Leer de band Focus te gaan vormen. De nieuwe gitarist werd Herman Meyer, die na enige tijd gezelschap kreeg van Rudy de Queljoe (ex-Dragonfly) en als drummer kwam Frans Smit over uit De Maskers. Meyer maakte na twee singles plaats voor John Schuursma. Ondanks de wijzigingen bleef Brainbox landelijk zeer populair, maar na het vertrek van Kaz Lux in 1971 (hij werd vervangen door zanger Michel van Dijk) viel de groep wegens afnemend succes in 1972 uit elkaar. Op de lp Parts is het ook André Reijnen, het laatste lid van het eerste uur, vertrokken en het album heeft dan ook zo goed als niks te maken met het originele Brainbox. De fans laten het album dan ook links liggen. Vanaf 2003 gaf Brainbox een aantal reünie-concerten in Nederland, waarvan de live-cd The last train is uitgebracht. De band speelde toen in de post-Akkerman bezetting van 1970 (Lux, van der Linden, de Queljoe en Schuursma) aangevuld met Eric Bagchus als bassist. In oktober 2009 riep Kaz Lux de band toch weer bij elkaar, met dat jaar enkele optredens en in het eerste kwartaal 2010 een toer door Nederland. In 2011 nam de band voor het eerst in bijna 40 jaar een nieuw studioalbum op (The 3rd Flood) en ging weer toeren. Afgezien van de constante aanwezigheid van Lux en De Queljoe is de samenstelling van de band echter wisselend. Jan Akkerman ging in 2012 met het oude Brainboxrepertoire toeren. In april 2018 kozen de lezers van het Nederlandse maandblad Lust for Life het debuutalbum Brainbox tot nummer vier van de beste albums van de Lage Landen. Daar valt weinig op af te dingen, luister nog maar eens naar Down Man.
.

.

Dit item was geplaatst door Muis.
%d bloggers liken dit: