SANTANA

Santana is een latin rockband die in 1966 is opgericht door Carlos Santana, de gitarist, de naamgever en de enige constante factor in alle samenstellingen die deze band heeft gekend. En dat zijn er heel wat geweest. Mede-oprichters in 1966 waren bassist David Brown en toetsenist Gregg Rolie en de band heette oorspronkelijk The Santana Blues Band op. Hoewel de band de naam van Carlos Santana droeg (het was van de muzikantenvakbond verplicht om de band naar de muzikale leider te noemen) was het meer een collectief zonder leider. Na verloop van tijd werd de naam ingekort tot Santana. Op 16 juni 1968 maakte de band zijn debuut in de Fillmore. In 1969 maakte Carlos Santana zijn albumdebuut op The Live Adventures of Mike Bloomfield and Al Kooper. Dat bracht de groep onder contract bij Columbia Records en bracht een titelloos debuutalbum uit met de single Evil Ways (een cover van Willie Bobo). Dat album heeft me altijd gefascineerd, niet alleen vanwege de vele swingende nummers, maar ook vanwege de fantastische hoes met de dreigende leeuwenkop. Een perfecte illustratie van de tomeloze energie die de band steeds had. Dit album werd goed ontvangen en leverde een uitnodiging om in 1969 op Woodstock te spelen. In 1970 verscheen het album Abraxas met de covers Black Magic Woman (Fleetwood Mac) en Oye Como Va (Tito Puente). Met het succes kwamen ook de drank, de drugs en de artistieke meningsverschillen. Gregg Rolie en een paar andere leden wilden verdergaan met het karakteristieke rockgeluid; Carlos Santana wilde een andere koers omdat hij zich steeds meer begon te interesseren voor spiritualiteit, meditatie en jazz. Timbalesspeler Chepito Areas werd getroffen door een bijna fatale hersenbloeding werd hij vervangen, maar daar waren anderen zoals congaspeler Mike Carabello het mee oneens. Het drugsgebruik van Mike Carabello leidde tot interne problemen, waarna Carabello, David Brown en Chepito Areas de band verlieten. Kortom, het hechte collectief begon al heel snel flinke scheuren te vertonen. Het wel en wee van de groep Santana is verder te omvattend om hier even samen te vatten, dus daarvoor kunt u beter terecht op Wikipedia. Op Woodstock was iedereen er echter nog bij. Dat optreden betekende de doorbraak van de band, want Santana speelde eigenlijk bijna alle voorgangers en wat na hen kwam van het podium. Vooral de drumsolo van de pas twintigjarige Michael Shrieve (hij zou op de eerste zeven albums van Santana spelen) tijdens het nummer Soul Sacrifice werd omschreven als ‘electrifying’. Een nummer dat alles heeft: latino, blues rock, jazz, funk, bossa nova, tribal, psychedelic rock. Met de kanttekening dat zijn drumsolo in hetzelfde nummer in 1970 in Tanglewood door iedereen als nog beter wordt gezien. Deze uitvoering heeft ook zo ongeveer de dubbele lengte, dus die doen we: Soul Sacrifice.
.

.

 

 

 

 

 

Dit item was geplaatst door Muis.
%d bloggers liken dit: