SHIGERU UMEBAYASHI

Shigeru Umebayashi (Kitakyushu, Fukuoka, 19 februari 1951) is a Japanse componist. Hij begon als leider en basgitarist van de Japanse new-wave rockband EX. De term new-wave is een wat vage omschrijving voor elke vorm van muziek die in de tachtiger jaren wat moeilijk te classificeren was. Het blad Rolling Stone noemt de term dan ook terecht ‘virtually meaningless’. Met de term wordt momenteel alles behalve punkmuziek aangeduid. In het algemeen zijn meer de kernwoorden ‘donker, meeslepend en zweverig’ van toepassing. Wat voor muziek EX precies maakte is niet te achterhalen voor me, maar wat belangrijker is, is dat Shigeru omstreeks 1985 met de band stopte en zich ging toeleggen op het schrijven van filmmuziek. En daarin werd hij gigantisch goed, want hij heeft inmiddels voor een stuk of veertig Japanse en Chinese films de muziek geschreven. In het Westen is van al die films In the Mood for love (2000) het best geworden. Het verhaal speelt in Hongkong in 1962, waar Chow Mo-Wan en Su Li-Zhen op dezelfde dag naast elkaar komen te wonen. Chow is journalist bij een plaatselijke krant, Su werkt als secretaresse. Hun respectievelijke partners zijn niet veel thuis: haar man moet vaak op zakenreis en zijn vrouw maakt als receptioniste regelmatig overuren. Daardoor brengen de twee steeds meer tijd met elkaar door. Uiteindelijk realiseren ze zich waarom hun partners zo vaak weg zijn: ze hebben een verhouding. Samen proberen ze te achterhalen hoe het begonnen is. Doordat ze zoveel tijd met elkaar doorbrengen, komen ze er pas laat achter dat ze verliefd op elkaar zijn geworden. Mooie, ingetogen film. Voor die film werd zijn Yumeji’s Theme gebruikt, wat in 1991 de titeltrack was geweest van de film Yumeji van de Japanse regisseur Seijun Suzuli over de dichter en schilder Takehisa Yumeji (16 september 1884 – 1 september 1934). Dat is inderdaad een fenomenaal nummer, waarnaar ik in een bijna eindeloze herhaling kan luisteren. Dat komt goed uit, want een gelijkgestemde heeft het nummer een keer of veertig achter elkaar gezet, zodat meer dan een uur kan worden geluisterd naar Yumeji’s Theme.
.

.

 

Dit item was geplaatst door Muis.
%d bloggers liken dit: