MOUNTAIN CHIEF (1916)

Mountain Chief (1848–1942) was een strijder van de South Piegan-clan van de grote Blackfoot-stam. Toen hij vijftien jaar oud was, mocht hij als volleerd strijder voor het eerst deelnemen aan een gevecht van zijn stam tegen de steeds verder oprukkende blanken. Hij verdiende er de tweede naam Big Brave mee, maar liet zich in latere jaren ook graag Frank Mountain Chief noemen, wat al genoeg zegt over de mate waarin hij ‘veramerakiseert’ was. In 1870 was hij zijdelings betrokken bij het Marias Massacre, waarbij een groot aantal leden van zijn stam op het eigen grondgebied van de stam, ondanks vrijgeleidebrieven van de Amerikaanse overheid, werden vermoord. Een afslachting die voor de soldaten van het Amerikaanse leger ongestraft bleef. Vanaf 1868 was hij een van de leiders van de indianenstammen die verdragen met de Amerikanen sloten, waarmee het grondgebied van de stammen stelselmatig werd verkleind. Mountain Chief werkte op latere leeftijd samen met een aantal antropologen. In de zomer van 1898 werd het Blackfoot-reservaat bezocht door Walter McClintock van Yale University, die met de wasrol opnamen van verschillende bejaarde stamhoofden willen maken. Zo’n wasrol, een van de uitvindingen van Thomas Edison, was de eerste methodes om geluid op te nemen en via een fonograaf weer af te spelen. Ze werden tussen 1880 en 1915 op grote schaal gebruikt, tot ze werden vervangen door de grammofoonplaat. in 1903 en 1905 zou McClintock het reservaat opnieuw bezoeken, ditmaal om foto’s te nemen voor zijn boek The Old North Trail (1910), waarin een portretfoto van Mountain Chief uiteraard niet ontbrak. Mountain Chief kwam ook voor in het boek The Vanishing Race van Joseph Kossuth Dixon, met daarin behalve een portretfoto ook een beschrijving van het leven van de jonge Blackfoot-strijder. Deze Dixon streefde er ook naar bij Fort Wadsworth met een uitzicht op Staten Island, New York een National American Indian Memorial te laten verrijzen, ter ere van ‘de eerste Amerikanen’. Mountain Chief zou op 22 februari 1922 een van de sprekers zijn namens de 33 aanwezige indiaanse stamhoofden, waar hij ten overstaan van president Taft enerzijds dat voornemen van Dixon onderschreef, maar tegelijkertijd de nodige kritiek kon uiten over de manier waarop de oorspronkelijke bewoners van het continent de voorgaande decennia waren behandeld. Mountain Chief werkte verder in 1916 samen met de antropologe Frances Densmore die indiaanse ‘folksongs’  voor het nageslacht wilde bewaren. Van die sessie zijn drie foto’s bewaard gebleven. Bovenstaand portret is genomen door Frank Rinehart tijdens het Indian Congress in oktober 1898.

 

Dit item was geplaatst door Muis.
%d bloggers liken dit: