LOUISIANA BLUES 1

Louisiana blues is een bluesstijl die in de jaren na de Tweede Wereldoorlog in de staat Louisiana ontstond en die wordt gekarakteriseerd door de sjokkende ritmes wat het een duistere tint geeft. Binnen deze bluesstijl worden twee subgenres onderscheiden, namelijk de New Orleans Blues en de Swamp Blues. De variant uit New Orleans was erg gebaseerd op de oude jazz zoals die traditioneel in de havenstad werd gespeeld, vermengd met invloeden uit het Caraïbisch gebied. Belangrijke instrumenten waren de piano en saxofoon. De belangrijkste vertolkers van dat genre waren Professor Longhair en Guitar Slim. De Swamp Blues kent een veel trager tempo en heeft invloeden van zydeco en cajun-muziek uit het gebied rond Baton Rouge.  Zydeco is een muziekvorm die ontstond in het begin van de twintigste eeuw onder de creoolse bevolking van Zuidwest-Louisiana onder invloed van Franssprekende Cajuns. De muziek is uptempo en wordt gedomineerd door de accordeon, de melodeon en een soort wasbord (rub-board of frottoir genaamd) en ver gebruikt men drums, gitaar, koperblazers en basgitaar. Het woord ‘zydeco’ schijnt een verbastering te zijn van de Franse uitdrukking ‘Les haricots sont pas salés’, waarmee mogelijk wordt bedoeld: ‘ik heb geen zout om de bonen op smaak te brengen, zo arm ben ik’. Cajunmuziek, een muziekstijl die teruggaat tot de achttiende eeuw, ontstond in het Frans sprekende deel van Louisiana in de Verenigde Staten uit een mengeling van de volksmuziek en de muziek van de zwarte bevolking. De oorspronkelijke bezetting van de instrumenten was viool, accordeon en  triangel, instrumenten die tamelijk zeldzaam zijn in de traditionele blues. In de Swamp Blues werd een gitarist toegevoegd. Belangrijke vertegenwoordigers van dit subgenre waren Slim Harpo en Lightnin’ Slim. Vooral van de laatste werden heel wat nummers gecoverd door de Britse band die vanaf eind aren zestig de Amerikaanse markt veroverde, de zogenaamde ‘British Invasipn’. Beide genres waren enorm populair in de zestiger jaren, aar daarna nam de belangstelling af, met zo af en toe een opleving.

Belangrijke Louisiana blues-artiesten zijn: Nathan Abshire, Marcia Ball, Guitar Junior, Slim Harpo, Lazy Lester, Lightnin’ Slim, Raful Neal, Tabby Thomas, Katie Webster, Robert Pete Williams, Snooks Eaglin, Clarence Frogman Henry, Little Walter, Clarence Garlow, Bobby Charles, Louisiana Red, Muddy Waters, Big Bill Broonzy, Big Joe Reynolds, Warren Storm, Smiley Lewis, Al Ferrier, Big Bopper, Boozoo Davis, Earl King, Huey Piano Smith, Rod Bernard, Frankie Ford, Rod Bernard, John Fred, Al Terry, Joe Jones, Big Boy Myles, Charles Sheffield, Jimmy Clanton en Warren Storm.

Onder de ruim twee uur durende video de complete tracklist.
.

.
Tracklist :
     00:00 – Clarence Frogman Henry – I Ain’t Got No Home
     02:19 – Little Walter – My Babe
     04:49 – Clarence Garlow – New Bon Ton Roulay
     07:38 – Bobby Charles – Take It Easy Greasy
     09:50 – Louisiana Red – Alabama Train
     13:07 – Muddy Waters – Louisiana Blues
     15:59 – Slim Harpo – I’m a King Bee
     18:56 – Big Bill Broonzy – Southern Flood Blues
     22:12 – Big Joe Reynolds – Third Street Woman Blues
     24:52 – Little Walter – Come Back Baby
     27:54 – Bobby Charles – See You Later Alligator
     30:42 – Slim Harpo – I Got Love If You Want It
     33:26 – Lightnin’ Slim – It’s Mighty Crazy
     35:53 – Warren Storm – Mama Look What Your Liitle Boy’s Done
     38:12 – Lightnin’ Slim – My Starter Won’t Start
     41:00 – Lazy Lester – I’m a Lover Not a fighter
     43:42 – Little Walter – You’d Better Watch Yourself
     46:45 – Muddy Waters & Little Walter – Forty Days and Forty Nights
     49:50 – Louisiana Red – You’re Gonna Need Me Baby53:08 – Big Bill Broonzy – John Henry
     56:26 – Big Bill Broonzy – Key to the Highway
     59:27 – Guitar Slim – The Things That I Used to Do
01:02:25 – Smiley Lewis – I Hear You Knocking
01:04:56 – Al Ferrier – Hey Baby
01:07:19 – Big Bopper – Chantilly Lace
01:09:42 – Boozoo Davis – Paper In My Shoe
01:11:54 – Muddy Waters – Meanest Woman
01:14:11 – Hawketts – Mardi Gras Mambo
01:16:19 – Earl King – Those Lonely Lonely nights
01:18:43 – Huey Piano Smith – Rockin’ New Pneumonia
01:20:55 – Cookie & The Cupcakes – Mathilda
01:24:06 – Lazy Lester – Sugar Coated Love
01:26:50 – Huey Piano Smith – Don’t You Just Know It
01:29:17 – Rod Bernard – Pardon Mr. Gordon
01:31:22 – Lightnin’ Slim – Rooster Blues
01:33:51 – Frankie Ford – Sea Cruise
01:36:33 – Rod Bernard – This Should Go On Forever
01:39:17 – John Fred – Shirley
01:41:08 – Al Terry – Watchdog
01:43:12 – Joe Jones – You Talk Too Much
01:45:43 – Slim Harpo – Rainin’ In My Heart
01:48:14 – Big Boy Myles – New Orleans
01:50:34 – Charles Sheffield – It’s Your Voodoo Working
01:52:17 – Clarence Frogman Henry – But I Do
01:54:34 – Jimmy Clanton – Just a Dream
01:57:03 – Warren Storm – Prisoner’s Song

Dit item was geplaatst door Muis.
%d bloggers liken dit: