RUM

Rum (1969-1983) was een Belgische Nederlandstalige folkgroep, die invloeden uit de Engelse/Ierse folk en Vlaamse traditionele muziek combineerde. Hun bekendste liedje is Ik hou van alle vrouwen (1974). Rum werd als trio in 1969 opgericht door Dirk Lambrechts, Paul Rans en Wiet Van de Leest. Dirk Lambrechts vertrok al in 1972, voordat de groep echt zou doorbreken. Hij werd vervangen door Dirk Van Esbroeck, die als zanger met zijn karakteristieke stem tot de opheffing van de groep in 1983 de gezichtsbepalende figuur zou worden. Dirk Van Esbroeck (Gent, 1 juni 1946 – Berchem, 23 mei 2007) was weliswaar in Gent geboren geboren, maar vanwege de emigratie van zijn ouders opgegroeid in Argentinië te emigreren. In 1964 keerde de dan achttienjarige Van Esbroeck terug naar België in 1964 op 18-jarige leeftijd. In 1970 studeerde hij af aan het RITCS, afdeling film, en werkt daarna bij het productiehuis van cineast Roland Verhavert. Tegelijkertijd speelde hij al folkmuziek om zich in 1972 bij Rum aan te sluiten. De groep werd één van de grote namen binnen de Europese folkrevival van de jaren zeventig. In deze periode experimenteert hij soms nog met andere instrumenten, bv. de hobo, maar de gitaar is zijn belangrijkste instrument. Vanaf 1979 ging hij samen met gitarist Juan Masondo Zuid-Amerikaanse muziek spelen; het duo zou later met de komst van bandoneonspeler Alfredo Marcucci een trio worden, om later tot het sextet Tango al Sur uit te groeien. Daarnaast nam Van Esbroeck deel aan een groot aantal andere artistieke projecten. Hij zou op woensdag 23 mei 2007 aan darmkanker overlijden. Het hoogtepunt van Rum vond plaats in de jaren 1972-1978. In dat laatste jaar vertrok Paul Rans om een solocarrière te beginnen en weer een jaar later vertrok met Wiet Van de Leest ook het laatste oorspronkelijk lid van de groep. Met hem vertrok ook Vera Coomans die de band tussentijds had versterkt. Het tweetal richtte samen de groep Madou op om avontuurlijker muziek te maken, maar dat bleek geen succes te zijn. Dirk Van Esbroeck maakte een doorstart, hoewel de muziek verder van de oorspronkelijke band afstond. Na teleurstellende optredens ter promotie van het laatste album Flandria Tropical stopte de groep. Na het verschijnen in 2005 van een verzameldoos kwamen de leden uit de succesjaren weer bijeen, maar met de dood van Dirk Van Esbroeck in mei 2007 kwam een abrupt einde aan de reünie. De overgebleven Rans en Van de Leest speelden vervolgens samen met gitarist Jokke Schreurs en zanger Marc Hauman een reeks hommageconcerten, eerst voor Van Esbroeck en later ook voor een eerbetoon aan Wannes Van de Velde met wie altijd nauw was samengewerkt. Die viermansbezetting treedt sindsdien op als A la Rum. Mijn favoriete nummer van rum is een middeleeuwse ballade over Heer Halewijn.
.

.

Dit item was geplaatst door Muis.
%d bloggers liken dit: