FEMALE BOXERS

Bij de weinige vrouwelijke boxers rond 1900 kan men bij een enkeling (Hattie Stewart) aan de kleding zien dat die serieus met boksen bezig was, maar bij anderen (Hattie Madden) met haar kolderieke kledij is het overduidelijk dat het op zijn best een goede vaudeville-act of circusnummer was en op zijn slechts plat vermaak in de categorie ‘rariteitenkabinet’. Zie bijvoorbeeld de outfit waarmee de Carlson Sisters optraden. Het is schier onmogelijk voor te stellen dat deze zwaarlijvige zusjes in deze pakjes die maar beperkte bewegingsvrijheid gaven een overtuigende sportieve prestatie op de mat lieten zien. Dat gold natuurlijk ook voor de Gordon Sisters, twee boksende keukenmeiden. Trouwens, ook al een opvallend gegeven … vaak werd opgetreden in ‘sister-verband’, waarbij het niet altijd duidelijk was of het daadwerkelijk zussen waren. Dat de dames blijkbaar altijd tegen elkaar uitkwamen, geeft al aan dat het vaudeville moet zijn geweest. Nog zo’n act vormden de Bennett Sisters, die niet alleen aan boksen maar ook aan worstelen deden. In hun voordeel moet worden gezegd dat ze het figuur en de kleding van een echte sportvrouw hadden. Dat gold ook voor een ander duo, Fraulein Kussin and Mrs. Rose Edwards. Van de laatste is bekend dat ze de echtgenote was van de beroepsbokser Joe Edwards. Er mag dus worden verondersteld dat hun partij technisch van een redelijk niveau was. Beiden dames kwamen op 7 maart 1912 in een officiële wedstrijd tegen elkaar uit; de uiteindelijke uitslag is niet bekend. Een dag voor het duel werden enkele persfoto’s gemaakt.

Nog serieuzer was ene Dolly Adams, waarover The Police Gazette schreef: ‘Dolly Adams….Here is a tough girl that even challenged the great Jim Corbett to meet her in the ring. Corbett declined the offer to fight her, but she is reported to have taken a title form Hattie Leslie, in what was described as a ‘fierce’ seven-round encounter in New York. The fight took place on June 3, 1894. She hailed out of St. Louis, and only 22 years old. Her weight was at 141 lb., and 5’5″ tall. The picture below is a photo of her and her trainer where she is practicing combinations.’
Dezelfde Police Gazette berichtte op 4 april 1884 over her gevecht van Hattie Stewart tegen Anna Lewis: ‘No woman did more to popularize female boxing than Anna Lewis.  It was she who originated the challenge for the first Championship match.  She met Hattie Stewart (question is this Hattie Leslie)  on April 14, 1884.  She lost the fight.  Lewis was a native of Washington D.C.  She fought all comers.  In a photo below they picture her learning how to take solid punches from Billy Russell, her tutor.  Her best fighting weight was 127 lbs.’Dit item was geplaatst door Muis.
%d bloggers liken dit: