RY X

RY X (wiens echte naam Ry Cuming is), is een Australische singer-songwriter en muzikant, die blijkbaar ook een begenadigd surfer was.  Hij begon vanaf zijn zestiende serieus muziek te maken en songs te schrijven. De directe inspiratiebron hiervoor was het album Grace van Jeff Buckley. Een andere belangrijke inspiratiebron was de muziek van Pearl Jam. Hij verhuisde rond 2008 naar Los Angeles, Californië, waar hij een contract kon tekenen bij Jive Records en hier in 2010 zijn debuutalbum kon uitbrengen. Een album dat nog gewoon de eigen naam had. Aansluitend toerde hij een tijdje als openingsact bij de concerten van Maroon 5. In 2014 werd hij de leadsinger van de band The Acid, die hij zelf formeerde. Zij brachten het album Liminal uit; later formeerde hij samen met Frank Wiedemann de band Howling, waarmee hij de albums Sacred Ground en Colure uitbracht. Een Belgische recensent zei hierover: ‘Bij het solowerk van Ry X is het altijd wegdromen, maar wij vinden hem nog onweerstaanbaarder in combinatie met de beats van Frank Wiedemann (Âme). De twee maken al bijna een decennium lang samen muziek, met voorlopig slechts een enkel album, Sacred Ground, als resultaat. Vijf jaar later hebben ze eindelijk een opvolger klaar’. Een aantal nummers van RY X werd als filmmuziek gebruikt, waaronder de hitsingle Howling. In mei 2016 kwam zijn tweede solo-album uit (Dawn), in februari 2019 het derde album (Unfurl). Een recensent van The New York Times omschreef zijn stem als ‘… a pearly, androgynous tenor, a vessel for liquid melancholy that blurs words at the edges. He stretches pop structures with repetition that grows devotional, obsessive, hypnotic’. In 2019 verscheen van hem weer een single die niet op het zojuist uitgebrachte album was opgenomen, maar waaraan de woorden van de New Yorkse recensent mooi kunnen worden getoetst: Thunder.
.

.

 

Dit item was geplaatst door Muis.
%d bloggers liken dit: