GERHARD VON GRAEVENITZ

Gerhard Albrecht von Graevenitz (Schilde, 19 september 1934 – Habkern, 20 augustus 1983) was een Duits beeldend kunstenaar. Hij was het jongste kind met drie broers en een tweelingzus uit het oeradellijke geslacht Von Graevenitz en een zoon van de Pruisische Landrat Dr. Hartwig von Graevenitz, heer van Schilde (1877-1945) en Margarethe Freiin von Feilitzsch (1896-1974), dochter van minister en minister-president Friedrich Freiherr von Feilitzsch (1858-1942). Gerhard trouwde in 1967 met kunsthistorica en hoogleraar prof. dr. Antje Ludwig (Hamburg, 26 augustus 1940), een historica, schrijfster en kunstcriticus. Het echtpaar von Graevenitz kreeg een dochter en een zoon kreeg; ze waren vanaf 1970 woonachtig in Amsterdam. Hij maakte seriële werken die tot de op-art gerekend worden., experimenteerde vroeg met computergrafiek en maakte ook reliëfs, die tot de kinetische kunst gerekend worden. Von Graevenitz studeerde van 1955 tot 1956 economie aan de universiteit in Frankfurt am Main en vanaf 1956 tot 1961 kunst aan de Akademie der Bildenden Künste München. Van 1959 tot 1960 was hij uitgever van het tijdschrift nota. In 1962 was hij mede-oprichter van de internationale groep Nouvelle Tendance (New Tendency), een kunstbeweging die in 1961 is Joegoslavië was opgericht door Matko Meštrović, Almir Mavignier uit Brazilië  en Božo, de Kroatische directeur van het Museum of Contemporary Art in Zagreb. De beweging was erg gericht op pop-art en kinetische kunst. De eerste werken van Von Graevenitz in 1959 waren monochrome reliëfs. Vanaf 1960 begon hij bewegende objecten te maken ofwel kunst waarin beweging centraal staat. De bedoeling van kinetische kunst is om de bewegende verandering van licht of beweging te begrijpen. In 1962 begon hij te experimenteren met computergrafiek. Hij ging series maken van geometrische patronen die hij als prints afdrukte. In 1968 nam hij met drie objecten deel aan de documenta 4 in Kassel. In zijn werk onderzocht Von Graevenitz de werking van de optische waarneming. De meeste van zijn werken werden als zeefdruk afgedrukt. Het vroege werk thematiseerde verhoudingen van vorm en kleur en van lijn en vlakverdeling. In zijn kinetische objecten onderzocht hij de spanningsvelden tussen structuur en beweging en tussen toeval en wetmatigheid. Gerhard von Graevenitz overleed op 20 augustus 1983 in Zwitserland als gevolg van een vliegtuigongeluk.Dit item was geplaatst door Muis.
%d bloggers liken dit: