ARA DUZIAN

Ara Duzian is een Amerikaans-Franse zanger-gitarist, waarover verder schrikbarend weinig is te vinden. Dan kom ik weer tegen dat hij in Parijs of omgeving woonachtig is, maar andere summiere berichten geven aan dat hij in Normandië verblijft. In elk geval treedt hij regelmatig in die hoek van Frankrijk op. Enkele jaren geleden heeft hij meegespeeld in de Frans-Amerikaanse band Deleyaman, die in Normandië resideert en is opgebouwd rond Aret Madilian, een Amerikaan uit Los Angeles met Grieks-Amerikaanse roots. Datzelfde kan voor Duzian gelden, waarvan ook wordt vermeldt dat hij uit Los Angeles is overgekomen om zich in Frankrijk ge vestigen. Op zijn Facebookpagina en YouTube-account heeft hij Duzian tal van videos staan en hij heeft ook twee cd’s uitgebracht, overwegend covers van nummers van Amerikaanse en Engelse zangers/bands. Een van zijn favorieten blijkt Leonard Cohen te zijn, waarvan ik zijn vertolking van First We Take Manhatten de beste vertolking vind die ik ooit heb gehoord. Het nummer werd in 1987 door Jennifer Warnes als single van Jennifer Warnes, waarna een jaar later Leonard Cohen met een eigen single van het nummer kwam. Het nummer is ook dor onder meer Joe Cocker en REM gecoverd.  Het is een sinister en gespannen klinkend nummer dat onder meer over de wraak van een extreemrechtse activist zou gaan. Cohen was erg gefascineerd door extreemrechtse retoriek wanneer hij het nummer schreef.De tekst staat bol van suggestieve verwijzingen naar religieuze thema’s en verwijzingen naar het einde der tijden. Een journalist van Rolling Stone beschreef het nummer als ‘a threatening vision of social collapse and a terrorist’s revenge’. Een andere criticus zag er een profetische verwijzing in naar de laatste dagen van de Sovjet-Unie. Cohen zelf zei in 1988: ‘I think it means exactly what it says. It is a terrorist song. I think it’s a response to terrorism. There’s something about terrorism that I’ve always admired. The fact that there are no alibis or no compromises. That position is always very attractive. I don’t like it when it’s manifested on the physical plane – I don’t really enjoy the terrorist activities – but Psychic Terrorism. I remember there was a great poem by Irving Layton that I once read, I’ll give you a paraphrase of it. It was ‘well, you guys blow up an occasional airline and kill a few children here and there’, he says. ‘But our terrorists, Jesus, Freud, Marx, Einstein. The whole world is still quaking.'”
.

.

Dit item was geplaatst door Muis.
%d bloggers liken dit: