YOSEMITE (1915)

Albert Arthur Allen (Boston, 8 mei 1886 – Hayward, 25 januari 1962) was een Amerikaans fotograaf en filmregisseur, die vooral bekend werd door de vele naaktportretten die hij in de twintiger en dertiger jaren maakte. Hij werd geboren in een vooraanstaande en rijke familie in New England. Hij kreeg zijn opleidingen in Boston. Op 21-jarige leeftijd verkaste hij naar Californië, waarna hij jarenlang de staat doortrok. Enerzijds vanuit een zucht naar avontuur naar het gebied dat pas in ontwikkeling kwam, anderzijds om zich steeds meer in allerlei kunstvormen te bekwamen. In het begin van zijn carrière maakte Allen een aantal prachtige landschapsfoto’s van Yosemite National Park in het oosten van Californië. Pas vanaf de eerste helft van de 19e eeuw verkenden uit Europa afkomstige Amerikanen voor het eerst het Sierra Nevada-gebergte en ontdekten toen de Yosemite Valley die werd bewoond door de Ahwahnechee, een stam van Sierra Miwok-indianen. Deze werden door de kolonisten met geweld uit het gebied verdreven. In 1890 werd door natuurbeschermers het Yosemite National Park opgericht, een van de eerste nationale parken in de wereld. Het natuurpark is beroemd om de Yosemite Valley, een door gletsjers ontstaan dal met granieten rotswanden, door het hooggebergte, de heldere bergrivieren en watervallen en de zeldzame reuzensequoiabossen. Vanaf eind negentiende eeuw werd Yosemite Valley bij een breed stedelijk publiek bekend en een geliefde toeristische attractie door de verspreiding van schilderijen, foto’s en artikelen in allerlei publicaties. Albert Arthur Allen heeft hieraan een bescheiden steentje bijgedragen, zie hiervoor onderstaande foto’s.

In 1916 opende de dertigjarige Allen in Oakland, Californië zijn eigen Allen Art Studio, waar hij zich verder bekwaamde in verschillende fotografische technieken. In latere jaren zou de studio bekend worden als de Allen Institute of Fine and Applied Art. In 1925 werd de studio door een brand geheel verwoest maar een jaar later herbouwd. De naam werd gewijzigd in Classic Motion Picture Corporation, maar hier kwam twee jaar later een eind toen de onderneming failliet ging. Ook op andere terreinen zat het Allen niet mee. In 1923 raakte hij bij een motorongeluk zodanig gewond dat hij de rest van zijn leven gehandicapt bleef. Het belette hem echter niet gewoon verder te gaan met zijn fotografie. Vanaf eind twintiger en in de dertiger jaren werd hij beroemd/berucht door zijn naaktfotografie. Aanvankelijk was de overstap van landschapsfotografie en normale portretfotografie naar die naaktfotografie nog weinig opzienbarend. Behoorlijke kuise portretten, meestal in het Californische landschap. Later verplaatste hij zijn werkzaamheden helemaal naar de studio en in die beslotenheid werden de foto’s steeds explicieter. Vandaag de dag niet meer schokkend, maar een eeuw geleden in het verder preutse Amerika werden ze als schokkend ervaren. Omdat hij het fotomateriaal per overheidspost naar de goed betalende klanten verstuurde, kwam hij in aanvaring met de overheid en moest hij heel wat processen voeren. Eind dertiger jaren was het gedaan met zijn roem en verdween hij in de vergetelheid. Het is niet bekend wat hij vanaf die periode tot zijn overlijden in 1962 heeft gedaan. Pas in 1979, zeventien jaar na zijn dood, werd een eerste tentoonstelling van zijn werk gehouden, waarmee de artistieke kwaliteit van zijn werk eindelijk werd erkend.

Landschap 4

Dit item was geplaatst door Muis.
%d bloggers liken dit: