DE DRIE GRATIËN – 044

Evert van Kooten Niekerk (1949) is een Nederlandse beeldhouwer en tekenaar. Hij werd opgeleid aan Academie voor beeldende kunsten Artibus in Utrecht als leerling van de beeldhouwer Jan van Luijn (1916-1995), die in de Tweede Wereldoorlog actief was in het verzet en na de oorlog als eerste grote opdracht kreeg in Utrecht een monument voor de Binnenlandse Strijdkrachten te maken. Dat werd in 1947 door prins Bernhard werd onthuld. Hij zou in totaal maar liefst 53 oorlogsmonumenten maken. Op Van Luijns advies ging Van Kooten Niekerk naar de Rijksacademie van beeldende kunsten in Amsterdam, waar hij verder onderwijs kreeg bij Piet Esser, Paul Grégoire en Theresia van der Pant. Na twee jaar stopt hij met deze opleiding omdat hij na zeven jaar opleiding de behoefte krijgt geheel voor zichzelf te beginnen. Op de Rijksacademie was de opleiding puur figuratief. Vanaf de jaren tachtig maakt hij zich langzaam los van dat figuratieve werk en maakt dan een aantal abstracte werken. Eind jaren negentig keert hij terug naar de figuratieve stijl. Van Kooten Niekerk maakt tekeningen en figuratieve beelden in brons, hout en hardgips, waarbij de mens centraal staat. Sinds 2013 werkt hij aan een serie grote en kleine portretkoppen van dichters en componisten, waarover hij op zijn website een film heeft gezet. Beelden die hij met acrylverf kleurt. Behalve kunstenaar is hij ook freelance docent bij Artibus, de Nieuwe Academie in Utrecht, Het Kunststation Leerdam en van 1999 tot 2007 hoofd van de afdeling beeldende kunst bij het Utrechts Centrum voor de kunsten. Van de Drie Gratiën maakte hij in 2010 en 2011 drie kleurrijke tekeningen, die nogal behoorlijk afwijken van de gebruikelijke voorstelling van de drie Griekse godinnen.Dit item was geplaatst door Muis.
%d bloggers liken dit: