CIMON EN PERO – 08

Christoph Maucher (Schwäbisch Gmünd, 24 oktober 1642 – Danzig, 1706) was een beeldhouwer van barnstenen en ivoren werken. Zijn jongerebroer Johann Michael Maucher werkte met dezelfde materialen en stond als kunstenaar in hoger aanzien. Christoph begon al op twaalfjarige leeftijd met zijn opleiding. In 1667 begon de 25-jarige Maucher aan een betrekking van negen maanden aan het hof van Karl Eusebius von Liechtenstein. In 1670 vertrok hij naar Danzig, waar zijn jongere broer al een behoorlijke reputatie had opgebouwd. Hij was in Danzig eerst een tijdlang werkzaam in her atelier van Nikolaus Turow, een gerenommeerd vakman in het maken van werken in barnsteen. Turow had op dat moment een grote opdracht waarvoor in zowel barnsteen als ivoor moest worden gewerkt. Het was een cadeau voor keizer Leopold I. Pas in 1684 krijgt Maucher zelf van de stad Danzig een opdracht een eigen werk te produceren. In 1685 werd deze opdracht door de stad verlengd, hoewel het gilde van barnsteenbeeldhouwers hiertegen bezwaar had. In de loop der jaren kreeg Maucher meerdere van dit soort eervolle opdrachten, zowel van de stad Danzig als van buitenlandse opdrachtgevers. Het is een indicatie van zijn reputatie als vakbekwaam arbeidsman. Het gaf ook aan dat gedurende grote perioden Maucher leerlingen in zijn atelier moet hebben gehad. Veel van de aan hem toegeschreven kunstwerken bevinden zich in musea in onder meer Berlijn, Dresden, Wenen en Londen. Er is echter ook twijfel of al die werken daadwerkelijk door hemzelf zijn vervaardigd of slechts uit zijn werkplaats afkomstig zijn. Van slechts het beeld van keizer Leopold I dat zich in het Kunsthistorisch Museum in Wenen bevindt staat onomstotelijk vast dat het van zijn hand is.

Al tijdens zijn leven werd hem verweten goede sier te maken met het werk van zijn leerlingen, hoewel dit geen ongebruikelijke praktijk was. Dergelijke klachten bij de stad Danzig werden echter steeds afgewezen en vandaag de dag twijfelen nog maar weinig kunsthistorici aan het auteurschap van Christoph Maucher aan de toegeschreven werken. Het zal in het verleden veel gebaseerd zijn geweest op onderlinge naijver in de felle concurrentiestrijd om opdrachten. Het barnstenen beeld Cimon en Pro van Christoph Maucher, dat hij in 1690 in Danzig vervaardigde, bevindt zich in de Kunstkammer Würth.

Dit item was geplaatst door Muis.
%d bloggers liken dit: