CIMON EN PERO – 10

10 - Peter Paul Rubens - Simon en Pero, 1630.
Peter Paul Rubens
(Siegen, 28 juni 1577 – Antwerpen, 30 mei 1640), de beroemde Antwerpse schilder en diplomaat, is op deze website al drie maal aan bod geweest. In alle drie de gevallen als schilder-tekenaar van De Drie Gratiën (nummer 2, nummer 3 en nummer 40), die gezamenlijk symbool staan voor vruchtbaarheid, creativiteit en charme. Rubens heeft zich beziggehouden met veel bijbelse thema’s en onderwerpen uit de Oudheid, dus kon een schilderij van Cimon en Pero niet ontbreken. Zijn voorstelling lijkt heel veel op die van tijdgenoten, maar een opvallend detail is wel dat in zijn versie twee soldaten heimelijk gade slaan dat de dochter haar vader de borst geeft om hen voor de hongerdood te behoeden. Dat sluit pas later aan bij het verhaal. Nadat de oude Cimon na een maand nog steeds in leven is, tast men in het duister hoe dat mogelijk is. De cipier
controleert dan of Pero mogelijk toch voedsel mee naar binnen neemt. Wanneer hij geen voedsel aantreft, besluit hij hen te bespieden en ontdekt hij dat Pero haar vader zoogt. Alle eerdere versies schijnen te wijzen naar de fase voordat deze controle plaatsvindt. Bij Rubens bespieden de soldaten vader en dochter. Weldra zal de rechter weten wat er aan de hand is.

Dit item was geplaatst door Muis.
%d bloggers liken dit: