DE DRIE GRATIËN – 048

In de Belgische gemeente Heusden-Zolder bevindt zich Kasteel Meylandt, waarin een kunstacademie is gevestigd. Het kasteel dateert uit 1385 toen het als groot landhuis met de naam Hof van Boeckt voor het eerst werd vermeld. Vanaf 1603 wordt de naam Milandt gebruikt en als het landgoed in 1715 in handen komt van de familie De Theux wordt de naam nogmaals aangepast. De familie noemt zich vervolgens De Theux de Meylandt. De familie laat het kasteel enige malen verbouwen., de laatste maal in 1907 tot het huidige neoclassicistische kasteel. Nadat de familie in 1959 vertrekt, wordt het kasteel eigendom van de gemeente Heusden, die er in 1972 een kunstacademie in onderbrengt. Rond het kasteel ligt een openbaar park met een aantal vijvers. In dat park werd in 1994 een standbeeld geplaatst van de kunstenaar François Joré van Barthélémy de Theux de Meylandt, voormalig lid van het Nationaal Congres, Belgisch premier en een van de belangrijkste staatslieden tijdens de eerste decennia van het onafhankelijke België. Het beeld is later verplaatst naar het Sint Willibrordusplein in Heusden, maar verdween later uit de openbare ruimte.

Op de internetpagina van Heusden-Zolder kwam ik een stokoud berichtje tegen van zondag 6 juli 2008 waaruit in elk geval kan worden opgemaakt dat ook dit beeld niet langer ergens te bewonderen is: ‘Gapen naar de drie Gratiën. Wie geregeld langs kasteel Meylandt komt, heeft zich de afgelopen dagen wellicht al vergaapt aan het kunstwerk dat daar op een sokkel in geroest metaal staat. Het gaat om een beeldengroep van François Joré die de drie Gratiën uit de klassieke oudheid voorstelt. De beelden, uitgevoerd in felgrijs polyester, tonen sensuele organische vormen en zijn een ode aan de schoonheid van de vrouw. Kunstenaar François Joré, uit Lummen, is bij ons geen onbekende, hij maakte ook de borstbeelden van Graaf de Theux en gouverneur Bovy en restaureerde het beeld van de Kluis. De 3 Gratiën blijven staan tot midden 2009. Het is de bedoeling dat op de multifunctionele sokkel telkens andere beeldhouwwerken prijken. Als die allemaal de sensuele toer opgaan, komt de verkeersveiligheid aan het Meylandt nog in het gedrang!’

Over François Joré kon verder weinig informatie worden verkregen. Slechts kleine berichtjes. Zo werd in mei 2012 in Lummen, de woonplaats van de kunstenaar, in de moestuin van kasteeldomein het Hamel een door hem vervaardigd borstbeeld van barones Marie-Louise de Moffarts (1921-1997) onthuld. Dit ter herdenking van het overlijden vijftien jaar eerder van de barones, die de oprichtster was van Stichting de Moffarts. Eerder had Joré al een soortgelijk beeld gemaakt van wijlen baron André de Moffarts. In juli 2017 werd in Oud-Rekem, ook niet al te ver verwijderd van de woonplaats van Joré, een bronzen beeldengroep onthuld van twee meter hoog en 250 kilogram waarmee de IJzerslachtoffers van ‘De Groote Oorlog’ worden herdacht. De beeldengroep bestaat uit drie figuren, met als hoofdfiguur de soldaat-brancardier Frans Kusters, die afkomstig was uit Rekem en aan de andere kant van België vocht.

048 - Francois Joré - De Drie Gratien

Dit item was geplaatst door Muis.
%d bloggers liken dit: