ROGER DE PAUW (27 februari)

OpelFahrrad a quintRoger De Pauw (Antwerpen, 27 februari 1921 – Brasschaat, 3 augustus 2020) is weer zo’n totaal vergeten renner en gezien zijn zeer bescheiden palmares is daar wel wat voor te zeggen. Hij had natuurlijk de pech dat hij 19 jaar was toen de oorlog uitbrak en hij pas op 24- of 25-jarige leeftijd echt kon beginnen aan een ‘wielercarrière’. Zo ver te achterhalen valt behaalde slechts hij één overwinning. In 1952 won hij een dernycriterium in Wilrijk. Dat was toen nog een zelfstandige gemeente, maar hoort momenteel tot de gemeente Antwerpen. Kan dus goed beschouwd worden als een thuiswedstrijd voor Roger. In 1953 haalde hij met zijn Franse ploegmaat Raphaël Glorieux een eervolle derde plaats in de koppelkoers Houlier-Comés, die tussen 1926 en 1958 in de Parijse wintervelodroom werd verreden als eerbetoon aan de Franse renners en schoonbroers Léon Comès en Léon Hourlier, die als Franse militairen op 16 oktober 1915 samen met zijn schoonbroer Léon Hourlier met hun vliegtuig waren verongelukt. Zijn meest gememoreerde prestatie is de vijfde plaats die hij samen met Louis Van Schil tijdens de Olympische Spelen in Londen in 1948 behaalde op het onderdeel Tandem-sprint 2.000 meter. Een discipline die ook al lang tot het verleden hoort. Het goud werd behaald door de Italianen Renato Perona en Ferdinando Terruzzi, die in de finale de Britten Alan Bannister en Reg Harris versloegen (zie afbeelding boven). Een Frans tweetal (Gaston Dron en René Faye) veroverde de derde plaats door de Zwitsers Jean Roth en Max Aeberli te verslaan. In de rangschikkingen eindigden de volgende vier teams (België, Denemarken, Nederland en Verenigde Staten) op de gezamenlijke vijfde plaats. De lijst werd gecomplementeerd met Oostenrijk (9e) en op de 10e en laatste plaats Argentinië. Er is geen enkel beeld van Roger de Pauw bewaard gebleven, slechts een filmpje zonder commentaar laat de finalewedstrijd zien.

Dit item was geplaatst door Muis.
%d bloggers liken dit: