WILLY ABBELOOS (20 maart)

Willy Abbeloos (Opwijk, 20 maart 1949) was in de periode 1971-1976 een Belgische beroepswielrenner met een uiterst bescheiden palmares. Niet verwonderlijk vanwege zijn knechtenrol voor de 4 ploegen waarvan hij deel uitmaakte: Hertekamp-Magniflex (1971), Van Cauter-Magniflex-De Gribaldy (1972), Watney-Maes (1973-1975) en Maes-Rokado (1976). Die knechtenrol zat er op voorhand al in, want in zijn amateurtijd haalde hij slechts één overwinning op 11 juli 1970 in Wanfercée-Baulet in de buurt van Charleroi. Best een prestigieuze overwinning trouwens, maar daar bleef het bij. Er staan verder een paar podiumplaatsen in bescheiden koersen op zijn naam.

In 1972 startte de neoprof namens de ploeg van De Gribaldy in de Ronde van Frankrijk (65e), Gent-Wevelgem (57e) en de Ronde van Vlaanderen (58e). De grote mannen in die ploeg waren het Belgische sprintkanon Rik van Linden en de Portugees Joaquim Agostinho. Ook Rik van Linden maakte in de Ronde van Frankrijk van 1972 zijn debuut en maakte zijn reputatie direct waar. Als amateur had hij al 359 koersen gewonnen en in de Tour won hij direct de tweede etappe en werd na de ongenaakbare Eddy Merckx tweede in het puntenklassement. Abbeloos zal de taak hebben gehad te zorgen dat het peloton voor de dagoverwinning kon sprinten en daarvoor Van Linden zo goed mogelijk af te zetten. Joaquim Agostinho was in 1971 al verrassend vijfde geworden in de Tour en zou in 1972 en 1973 als achtste eindigen. Hij werd in 1972 ook derde in het bergklassement en de ploeg De Gribaldy eindigde als tweede in het ploegenklassement. Al met al dus een succesvolle Tour voor Abbeloos die zijn knechtswerk goed beloond ziet. In het naseizoen haalt hij ook nog twee profzeges.

Team Gribaldy 1972.
De ploeg Van Cauter-Magniflex-de Gribaldy aan het vertrek van de Tour de France in 1972, onder leiding van ploegleider Lomme Driessens. Van links naar rechts: Willy Abbeloos, Joaquim Agostinho, Herman Beysens, Edward Janssens, Roger Kindt, Mariano Martinez, Joël Millard, Jean-Claude Largeau, André Poppe, Rik Van Linden en Ludo Van Stayen (met de respectievelijke rugnummers 45 t/m 55)

In 1973 doet Abbeloos voor de tweede maal mee aan de Tour, maar moet in de veertiende etappe opgeven. Hij mag nu starten in wat meer klassiekers: Milaan-San Remo (132e), Gent Wevelgem (42e), Parijs-Brussel (55e) en Kuurne-Brussel-Kuurne (7e, zijn beste klassering in klassiekers). In het najaar wint hij nogmaals een koers, maar daarna gaat zijn carrière zachtjes als een nachtkaars uit. Hij verschijnt zowel in 1975 en 1976 alleen nog maar aan de start in Parijs-Roubaix, in alle andere grote wedstrijden wordt van zijn diensten geen gebruik meer gemaakt. Ook overwinningen in de kermiskoersen zitten er niet echt meer in. In de Cycling Ranking , een magnifiek overzicht van de succesvolste renners sinds 1869, staat hij met 707 behaalde punten op plaats 4.878, omringd door een legertje andere naamlozen. Op de Belgische ranglijst levert het hem een gedeelde 847e plaats op, samen met Raymond De Smedt (1946- 1957), Gert Dockx (2007-2016) en Benjamin Javaux (1919-1926).

Dit item was geplaatst door Muis.
%d bloggers liken dit: