MICHELE DANCELLI (8 mei 1942)


Michele Dancelli ( geboren op 8 mei 1942 in Castenedolo, 8 mei 1942) was van september 1963 rot eind 1974 profwielrenner. Hier zal er bij het grote publiek niet direct een lampje gaan branden bij het horen van de naam Dancelli, maar in zijn tijd was hij een van de succesvolste Italiaanse wielrenners met 84 overwinningen op zijn naam. In Italië hoort hij zelfs tot de categorie nationale helden, want in 1970 wist hij Milaan-San Remo te winnen. Op een Italiaanse overwinning in de ‘Classicissima’ had men sinds de zege van Loretto Petrucci in 1953 maar liefst zeventien moeten wachten.

Dancelli, die behalve een strijdlustig sprinter ook een fanatiek hardloper was, hield van verre ontsnappingen. De journalist Gianni Mura noemde hem om die reden ‘een nomadische dromer’. Michele Dancelli verdeelde lange tijd zijn tijd tussen beide sportactiviteiten en zijn beroep van metselaar. De dingen veranderde nadat hij op 1 september 1963 Italiaans kampioen op de weg bij de amateurs werd. Al een paar dagen later werd hij prof bij de wielerploeg Molteni van ploegleider Giorgio Albani, nog maar eenentwintig jaar oud. Op 19 oktober 1963 werd de jonge neoprof derde in de Ronde van Lombardije, die door Jo de Roo werd gewonnen. Al een half jaartje later behaalde hij zijn eerste zege door op 5 april 1964 op het circuit van Col San Martino te winnen. Op 17 mei 1964 wint hij de tweede etappe van de Giro d’Italia, 146 kilometer tussen Riva del Garda naar Brescia, op een steenworpafstand van zijn geboortedorp Castenedolo. Hij werd 21ste in de eindrangschikking. In 1965 won hij zestien wedstrijden, waaronder twee ritten in de Giro en werd 12e in het eindklassement. Zowel in 1965 als 1966 werd hij Italiaans kampioen op de weg, waar hij in latere jaren zou eindigen als tweede (1967) en derde (1968 en 1972). Michele Dancelli 5In 1966 won hij bovendien de Waalse Pijl, door in de eindsprint Lucien Aimar en Rudi Altig te verslaan. In 1970 won hij niet alleen Milaan – San Remo, maar ook vier etappes in de Giro en werd hij vierde in de eindrangschiking. De twee voorgaande jaren was hij als zesde geëindigd. Hij werd ook tweede in het puntenklassement. In totaal won hij in de negen deelnames in de Giro elf etappes en droeg hij 14 dagen de begeerde roze leiderstrui.  Hij nam slechts één keer aan de Tour de France (1969, één ritzege, twintigste in eindrangschikking)) en de Vuelta (1967, opgave). In de Ronde van Zwitserland werd hij in 1972 derde en won het puntenklassement. In de traditionele Belgische voorjaarsklassiekers behaalde hij verdienstelijke ereplaatsen en acht maal droeg hij bij het WK Wielrennen de blauwe trui van het Italiaanse nationale team. Hij eindigde tweemaal als derde, in 1968 in Imola (10’18” achter Vittorio Adorni ) en in 1969 in Zolder, achter Ottenbros en Stevens. Bij een val in 1971 in de Tirreno-Adriatico en brak ‘Michelino’ zijn dijbeen en vanaf dat moment behaalde hij nog slechts overwegend secundaire resultaten. In de Giro d’Italia van 1973 werd hij gediskwalificeerd omdat hij werd gesleept. Hij ging in 1974 met wielerpensioen, werkte een tijdje voor een vastgoedbedrijf en ging vervolgens excursies voor amateurwielrenners organiseren. Kortom, volkomen ten onrechte dat hij Michele Dancelli vergeten zijn.

De Italiaanse wielerjournalist Mark Della Croce schreef een warmbloedig verslag over Dancelli’s legendarische overwinning:

Michele Dancelli begreep meteen dat dit een bijzondere dag zou worden. De warme en felle zon die hem had verwelkomd in een nog slaperig Milaan voor het doordeweekse feest van San Giuseppe, was op zichzelf een goed teken. Net als het inademen van de Milanese lucht, voor een keer niet doordrenkt met de gebruikelijke smog, maar met de geuren en essenties van de lente die nu op ons afkomt. Die ochtend voelde de 28-jarige hardloper uit Castenedolo, een klein stadje in de regio Brescia, zijn benen wonderbaarlijk tollen. De warming-up voorafgaand aan de race, kort voor de start in het Castello Sforzesco-park, had hem meer dan positieve sensaties bezorgd.
Michele Dancelli 4Zo kwam het dat toen Adriano Rodoni, voorzitter van de International Cycling Union, de geblokte vlag liet zakken, Dancelli zichzelf meteen op de proef wilde stellen. Het profiel van de Duomo was nog niet uit het zicht verdwenen of Michelino, een vooraanstaande atleet uit het Brianza-gebied van Molteni, tekende voor de eerste ontsnapping. Het duurde slechts zes kilometer, maar het was genoeg voor hem om zijn uitstekende vorm te bevestigen.

Milaan-San Remo van 1970 kreeg meteen de kenmerken van een nerveuze, onzekere race met herhaalde aanvallen en snelle terugkeermanoeuvres van het peloton. De favorieten zijn de Belg Eddy Merckx, winnaar van de vorige editie, en de Nederlander Harm Ottenbros, houder van de wereldtitel. Ook andere kampioenen hadden goede hoop, zoals de Belgen Rik Van Looy, Roger De Vlaeminck, Eric Leman en Walter Godefroot, de Nederlanders Jan Janssen en Gerben Karstens, de Fransen Cyrille Guimard en Lucien Aimar, de Duitser Rudy Altig, de Spanjaard José López Rodríguez en onze Felice Gimondi, Franco Bitossi, Italo Zilioli en Gianni Motta. Vooral de Italianen stond opnieuw een trotse test te wachten: maar liefst zeventien jaar lang had geen van hen de Classicissima gewonnen. De laatste die slaagde was de excellente Loretto Petrucci, Fausto Coppi’s wingman-rivaal, in 1953. Toen totale duisternis.
De race ging zoals gezegd meteen van start. Aan de poorten van Pavia vond het eerste initiatief van een zeker belang plaats: Lucillo Lievore, een uitstekende knecht van de Zonca-ploeg, werd de hoofdrolspeler van een – om zo te zeggen – ontsnapping vanwege de publiciteit. Twintig kilometer, niet meer, maar genoeg voor de renner uit Vicenza om in zijn eentje het centrum van de Lombardische hoofdstad te doorkruisen en rustig het logo en de tekst op de trui te tonen in de stad van zijn sponsor.
We vervolgden deze lijn, bestaande uit kleine schermutselingen, tot ver voorbij de brug over de Po, tot aan het punt waarop de weg, nadat we de vlakte hadden verlaten, langs de wallen van de Apennijnen begon te klimmen. Een belangrijk initiatief vond plaats in Novi Ligure, met als hoofdrolspeler de zesendertigjarige Aldo Moser. De strijd die volgde – en die het peloton in de war bracht – werd uiteindelijk opgelost door Michele Dancelli. De Lombardische renner, een volbloed wielrenner met meerdere overwinningen in zijn palmares, door de critici enigszins afgesnauwd vanwege zijn manier van lopen, vaak aanvallend en onzorgvuldig met berekeningen en tactieken, verliet met kracht de groep die een paar kilometer lang wat van slag was.
Een plotse actie, die meteen gevolgd werd door zeventien andere renners, waaronder Karstens, Bitossi, Van Looy, De Vlaeminck, Godefroot, Zilioli en Moser zelf. De kleine groep, die veel pretendenten naar de overwinning omvatte – maar niet de langverwachte Merckx en Gimondi – en enkele buitenstaanders, ging snel van start en slaagde erin om in korte tijd een goede voorsprong te behalen.
Het is niet bekend of door berekening of traagheid, feit is dat die ontsnapping na verloop van tijd stilaan doorslaggevend werd, ondanks de bijna tweehonderd kilometer die nog te gaan zijn in San Remo. Het tempo van de tredmolens werd ondanks de klim nog strakker, zo erg zelfs dat in Rossiglione – direct na Ovada – de voorsprong op de achtervolgers bijna vier minuten bedroeg. Op de top van de Turchino passeerde Bitossi als eerste, voor Dancelli en een steeds verrassender wordende Moser. De groep, die waarschijnlijk niet geloofde dat de actie van de voortvluchtigen veel langer zou kunnen duren, deed het rustig aan en passeerde bijna vijf minuten na de eerste de top.
Michele Dancelli 3 en Felice GimondiDe twaalf kilometer bergafwaarts vanaf de pas voerden de achttien van de winterkou van de Apennijnen naar de lentewarmte van de Rivièra. In de duik richting Voltri werden de achtervolgers echter wakker uit de verdoving waarin ze leken te zijn gevallen. Vooral dankzij de reactie van de mannen van de Mann-Grundig, aangevoerd door de Belg Herman Van Springel, brachten ze de achterstand met iets meer dan een minuut terug.
Met nog iets minder dan honderdveertig kilometer te gaan was het voordeel van de gangmakers dus gezakt tot drieënhalve minuut, maar dankzij een stevige wind in de rug bleef het de volgende zestig kilometer constant. Toen, in de buurt van Loano, de actie die beslissend bleek te zijn. Meteen na een vliegende finish gewonnen door ook Carlo Chiappano van Molteni, verliet Dancelli als een speer de groep en kreeg meteen een grote voorsprong Er waren nog zeventig kilometer te gaan naar de bloemenstad, maar al in Albenga lag Michelino 1’10” voor op zijn voormalige vluchtgenoten, verdreven door een aanval die voor bijna iedereen te vroeg leek om beslissend te zijn. Alleen De Vlaeminck leek het gevaar van het initiatief in te zien en zette de achtervolging in.
Het mocht echter niet baten. Dancelli spinde namelijk als een trein en passeerde met gemak Capo Mele en Capo Cervo, terwijl De Vlaeminck, eveneens gehinderd door de wind, zijn actie opgaf. De finish kwam steeds dichterbij en Michelino en zijn ploegleiding begonnen te spelen met het idee van een overwinning. ‘Alj je wint, krijg je een woning van me’, beloofde Pietro Molteni, de beschermheer die de race vanaf het vlaggenschip volgde. Ook in de auto zaten de sportief directeuren Giorgio Albani en Marino Fontana die samen met de monteur Ernesto Colnago hun rijder luid aanmoedigden en hem uitnodigden om suiker te eten en niet te overdrijven met de krachtsinspanningen.
Ondertussen was achter hem een ​​krankzinnig maar laat gevecht uitgebroken: in feite hoefde Dancelli alleen de Poggio te overwinnen, een heuvel op enkele kilometers van de finish, die beslissend – of fataal – zou kunnen zijn voor de uitkomst van de race. Een reliëf van weinig belang (slechts 168 meter boven zeeniveau), maar potentieel verwoestend voor wie al bijna driehonderd kilometer te gaan heeft.
Michele, als een uitstekende klimmer die hij was, overwon zelfs dat obstakel en stortte zich hals over kop richting San Remo, richting glorie. Toen de Bresciaan, als een gek op de pedalen duwend, het rechte stuk Via Roma opkwam, leek de menigte langs de kant van de weg gek van vreugde.
Het was toen dat, een paar honderd meter van de finish, Dancelli, die zich voor de zoveelste keer omdraaide om zichzelf ervan te overtuigen dat er geen achtervolgers waren en dat dit geen droom was maar een schitterende realiteit, begon te huilen. En met hem huilden de mannen in zijn vlaggenschip, de aanwezige fans, de journalisten en miljoenen mensen thuis aan de televisie gekluisterd. Een lachend gezicht vol tranen passeerde onder het laatste vaandel. Na zeventien jaar had een Italiaan eindelijk weer de Lenteklassieker gewonnen.
Karstens werd tweede op 1’39”, voor Leman en Zilioli. Merckx eindigde slechts achtste, twee minuten achter de winnaar, nadat hij de hoofdrolspeler was van een ongelooflijke comeback. Maar die dag waren de schijnwerpers alleen voor hem, Michele Dancelli uit Castenedolo, die vanuit de microfoons van RAI hoopte dat hij hem eindelijk niet meer als een goede hardloper zou beschouwen en niets meer. Hij voelde zich een kampioen, een echte kampioen, en die dag hoopte hij dat voor eens en altijd te hebben bewezen. Na die overwinning veranderden veel mensen van gedachten.

Michele Dancelli 2

Dit item was geplaatst door Muis.
%d bloggers liken dit: