JEAN-CHRISTOPHE PÉRAUD (22 mei 1977)

Jean-Christophe Péraud (Toulouse, 22 mei 1977) was een succesvolle Franse mountainbiker, die halverwege zijn carrière overstapte naar het wegwielrennen. In 2005 was hij Europees kampioen mountainbike geworden en op 17 juni 2008 in het Italiaanse Val di Sole (Trentino-Alto Adige) wereldkampioen mountainbike team relax, samen met Arnaud Jouffroy, Laurence Leboucher en Alexis Vuillermoz. Bij de Olympische Spelen in 2008 in Peking werd op 23 augustus, de voorlaatste dag, het onderdeel mountainbike afgewerkt. Zijn landgenoot Julien Absalon wist zijn olympische titel te prolongeren. Met een achterstand van 1.07 minuten werd Péraud tweede en won de zilveren medaille. Een jaar eerder was hij, inmiddels 30 jaar oud, bij de amateurs aan wegwedstrijden gaan meedoen. Niet onverdienstelijk want op 28 juni 2008 werd hij nationaal Frans kampioen op de weg bij de amateurs. De successenreeks in 2008 gaf voldoende aanleiding Péraud op 30-jarige leeftijd te laten debuteren in de profrangen. Hij ontpopte zich als een uitstekend tijdrenner, onder meer door in 2009 het Franse kampioenschap tijdrijden te veroveren. Steeds meer ontpopte hij zich als een verdienstelijk ronderenner. Zo werd hij in Patrijs-Nice in 2010 achtste en een jaar later zesde. In dat laatste jaar eindigde hij in de Ronde van Frankrijk als negende. In diverse kleine rondes en in klassiekers reed hij ook goede klasseringen.

In 2013 leek zijn definitieve doorbraak aanstaande. In de Ronde van Frankrijk leek hij op weg naar een hoge klassering. Bij aanvang van de 17e etappe op 17 juli, een tijdrit over 32 kilometer van Embrun naar Chorges stond hij als hooggeplaatste Franse renner negende in het klassement op een achterstand van 8.47 minuten van Chris Froome en leek een flinke stijging in de maak. In de verkenning van de tijdrit crashte de Fransman tijdens de eerste van de twee afdalingen op het parcours. Ondanks een gebroken sleutelbeen ging Péraud later die dag toch van start, maar kwam bij de tijdrit op twee kilometer van de finish opnieuw ten val en moest toen de strijd definitief staken. Het betekende ook direct het einde van dat wielerseizoen.

Screenshot 2023-05-13 at 11-48-19 833 foto’s en beelden met Jean Christophe Peraud - Getty ImagesIn 2014 was hij weer succesrijk in het voorseizoen en in topvorm om in de Ronde van Frankrijk de fout van het vorige jaar te verbeteren. Doordat een aantal topfavorieten voor de zege wegvielen (waaronder Froome en Contador), kon Vincenzo Nibali onbedreigd winnen, werd Péraud op 7.37 minuten tweede en wist Thibaut Pinot derde te worden, de enige keer dat beide Fransen ooit op het podium zouden staan. Het was overigens ook de Tour dat Laurens ten Dam en Bauke Mollema furore maakten door respectievelijk als negende en tiende te eindigen. Péraud was daarmee de op één na oudste renner die ooit die het podium van de Tour haalde. Alleen Raymond Poulidor was ooit ouder: 38 jaar in 1974 en 40 jaar in 1976. De Franse renner van AG2R La Mondiale, het team waarvoor hij bijna zijn gehele carrière uitkwam, was inmiddels 37 jaar oud en het was duidelijk dat de jaren nu echt gingen tellen. Een jaar later werd hij roemloos 61e in de Tour en ook in andere koersen liepen de resultaten terug. Eind 2016 zette Jean-Christophe Péraud een streep onder een indrukwekkende wielerloopbaan. Hij was daarna nog een tijdje actief binnen de UCI met als opdracht te onderzoeken of binnen het wielrennen sprake was van ‘mechanische doping’. Dat bleek niet het geval te zijn, zodat in juli 2020 een eind kwam aan deze baan bij de wielerbond.

Dit item was geplaatst door Muis.
%d bloggers liken dit: