VITAL DREYFUS (04)

05 - Vital DreyfusVital Dreyfus (Besancon, 2 0ktober 1901 -Pyreneeën, december 1942) was een Franse huisarts, die ten tijde van de oorlog aan de Boulevard Malesherbes 147 te Parijs woonde met vrouw en twee kinderen.  Dreyfus was een goede vriend van Jean Weidner (Brussel, 22 oktober 1912 – Monterey Park, Californië, 21 mei 1994), een vooraanstaande Nederlandse verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereld-oorlog. Deze Weidner groeide op in Zwitserland, net over de Franse grens bij Collonges-sous-Salève (Haute-Savoie) doceerde zijn vader Latijn en Grieks aan het Kerkgenootschap der Zevendedags Adventisten. Zijn vader hoopte dat Jean hem zou volgen in zijn voetsporen, maar hij besloot het bedrijfsleven in te gaan en opende in 1935 een import/export textielzaak in Parijs. Rond deze tijd woonde hij in Genève vergaderingen bij van de Volkerenbond en was getuige hoe ineffectief dit apparaat was bij het voorkomen van het uitbreken van de oorlog in 1939. Tijdens de bezetting van Frankrijk door Duitsland vluchtte hij met een aantal anderen van Parijs naar Lyon in het onbezette deel van Frankrijk. Omdat hij zijn Parijse textielzaak in de steek had moeten laten, begon hij in Lyon een nieuwe textielzaak.

In 1941 richtte Jean “Dutch-Paris” op, waarvan de Lyonse textielzaak al gauw het hoofdkwartier werd. Om aan passen te komen om het Zwitserse grensgebied in en uit te gaan, zette hij aan het eind van 1942 een tweede textielwinkel op in Annecy. Dutch-Paris groeide uit tot één van de belangrijkste en meest succesvolle ondergrondse netwerken om gezochten voor geloof en ras, geallieerde piloten en personen van groot Nederlands belang te helpen ontsnappen via Zwitserland en Spanje. Deze ontsnappingsroute werd ook gebruikt voor de smokkel van documenten. Deze berichtenlijn wordt ook wel de Zwitserse Weg genoemd. In de hoogtijdagen maakten 300 mensen deel uit van dit ondergrondse netwerk, waarvan ongeveer 150 mensen werden gearresteerd. 40 mensen werden gedood of stierven aan de gevolgen van de gevangenschap, waaronder ook zijn zuster die vanuit Parijs ontsnappingen hielp te coördineren. De ontsnappingsroute heeft in belangrijke mate bijgedragen aan het Franse verzet, en is verantwoordelijk voor de redding van meer dan 1.080 mensen, waaronder 800 Nederlandse Joden en meer dan 112 neergehaalde geallieerde piloten. Jean was destijds een van de meest gezochte ondergrondse leiders van Frankrijk, waarbij de Gestapo zelfs een beloning uitloofde voor zijn arrestatie.

Welnu, deze Weidner was dus een goede vriend van Dreyfus en het was dus bijna onvermijdelijk dat ook Vital Dreyfus deel ging uitmaken van het Dutch-Paris netwerk. Hij begeleidde personen die naar Engeland probeerden uit te wijken naar de Frans-Zwitserse of de Frans-Spaanse grens. Eind 1942 kreeg hij van Weidner het verzoek zelf naar Engeland te gaan. De bedoeling was dat hij daar met de Nederlandse autoriteiten overleg zou voeren over het verbeteren van de verbindinslijnen van Nederland naar Frankrijk, Zwitserland en Spanje. Bij een poging om via de Pyreneeën Spanje te bereiken kwam Dreyfus terecht in een sneeuwstorm die hem het leven kostte. Bij het smelten van de sneeuw in maart 1943 werd zijn lichaam gevonden.

Vital Dreyfus werd begraven te Planolas bij Gerona, Spanje. Postuum kreeg hij van de Nederlandse Staat het Verzetskruis ‘wegens onder gevaarvolle omstandigheden getoonde moed, initiatief, volharding, offervaardigheid en toewijding in de gezamenlijke strijd tot het behoud van de onafhankelijkheid en geestelijke vrijheid’.

Dit item was geplaatst door Muis.

One thought on “VITAL DREYFUS (04)

  1. Pingback: NICOLAS DUPONT (18) | MUIZENEST

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: