DENEMARKEN 022

Dag 1 – Saltbaek Vig, Tommerup, Saltbaek Beach en Kalundborg

De eerste dag eerst maar eens rustig aan doen. Ten slotte was het een behoorlijke trip vanuit Nederland naar onze standplaats voor de komende drie weken. Kaldred is eigenlijk een onooglijk dorpje, niet meer dan her en der wat huizen en boerderijen. Er staan echter ook een aantal grote vakantieparken met tamelijk luxe houten chalets. Het blijkt al snel dat die tamelijk kenmerkend zijn voor toeristisch Denemarken. Het is trouwens zeer stil op het park, want de meeste toeristen hebben vanwege de strenge lockdown die de Deens regering had afgekondigd hun reis geannuleerd.

Het eerste doel vandaag is een rondreis rond het grote meer Saltbaek Vig. Volgens de kaart moet dan kunnen via een smal pad dat langs de oostkant van het meer naar het punt gaat waar meer en zee bijna bij elkaar komen. Via een dam zou dan naar de westelijke oever van het meer kunnen worden gereden. Aan het begin eerst genoten van een aantal indrukwekkende landschappen, gele velden waar het graan nog maar net vanaf is en dreigende wolkpartijen. En ineens een aantal koeien die bijna in zee liggen te herkauwen; een wolfachtige hond op de voorgrond. Iets verderop was de weg afgesloten, want het is blijkbaar grotendeels beschermd natuurgebied. Dus de weg terug om toch in het plaatsje Saltbaek uit te komen. Onderweg eerst langs het dorpje Sprangbro en een stop bij een van de prachtige witte kerkjes op het platteland, ditmaal in Tommerup. Mooi kerkje met zoals het hoort eeuwenoude muren langs de begraafplaats, vol mossen. Een geweldig onderhouden begraafplaats trouwens met tal van bloemen. De weg langs het kerkje ligt een stuk dieper, zodat je slechts wat autodaken langs ziet komen. In Saltbaek de auto weggezet op de parkeerplaats langs het strand. Een meter of honderd naar rechts ligt dat dammetje dat we eerder die dag hadden gehoopt te kunnen passeren. Rechts een veld met zuring en bloemen. Maar ook hier waarschuwings- en verbodsborden, op het punt waar de Tranemose Grøft onder de dam doorloopt en dan in zee uitkomt. Dan maar een kleine strandwandeling gemaakt. Zo af en toe vliegt een eenzame vogel over. Het strand is bezaaid met allerlei soorten stenen en langs de kant enorme struiken met rozebottels. De zee is best wel ruw, maar er zijn toch een paar dapperen die zich vanaf een steiger in zee hebben gewaagd. Een fotograaf kan hier helemaal zijn hart ophalen. Daarna verder naar Kalundborg, de grotere plaats in deze hoek van het eiland Saelland. Even naar een uitkijkpunt gereden, maar direct voorgenomen hier een andere dag een uitgebreider kijkje te nemen. Vanuit de haven van Kalundborg is het uitzicht iets minder, want een grote energiecentrale en een rijtje windmolens is toch minder pittoresk. Tijd om eindelijk eens een terrasje op te zoeken. Langs de kade een zaak gevonden waar men Grimbergen had. De keuze was tussen klein, middel en groot (stor). Zo’n stor-glas bleek 0,75 liter te zijn en die ging soepel weg. De tweede ook.

alle foto’s: copyright Frans van den Muijsenberg

Dit item was geplaatst door Muis.
%d bloggers liken dit: