ROLVERDELING TOT DE VIJFTIGER JAREN

De rolverdeling tussen mannen en vrouwen was in de negentiende eeuw voor iedereen duidelijk. Heel, heel langzaam kwam daar in de loop der jaren wel enige verbetering in, maar tot omstreeks 1950 veranderde er in essentie niet zo heel veel.

 1. De vrouw had de taak om gehoorzaam te zijn aan haar man en voor haar man te zorgen. Ze kookte voor hem. Op zaterdag, als hij vrij was, werkte zij extra hard. Ze maakte het hele huis schoon, bakte brood, deed alle inkopen voor de week, kleren verstellen en haar gewone werk zoals voor haar kinderen zorgen kwam er ook bij, zodat de arme vrouw vaak de hele zaterdag tot laat in de avond bezig was. Als het gezin erg arm was moest de vrouw ook nog wel eens buitenshuis werk doen om rond te komen. Ze verloor dan echter al het aanzien dat ze nog had. Vaak werd er daarom gekozen voor thuis, voor geld, klusjes voor anderen te doen, zoals kleren naaien of schoonmaken. De man moest zijn vrouw financieel onderhouden en haar beschermen. Hij moest haar van al het nodige voorzien; voeding, onderdak, kleding, geneesmiddelen. De man gaf zijn vouw huishoudgeld, daar moest ze zelf alle boodschappen van doen. Hij werkte buitenshuis voor dit geld. De man moest eigenlijk ook zijn kinderen opvoeden, maar had daar geen tijd voor zodat die taak bijna helemaal voor de vrouw was.
 2. De vrouw woonde in haar man’s huis. Ze leefde van het geld dat haar man verdiende. Meestal had ze zelf nauwelijks bezittingen, maar was alles ook van haar man. Ze was zelf als een bezit van haar man. Als er sprake was van een scheiding kreeg de vrouw niks. Een enkele keer waren man en vrouw niet in gemeenschap van goederen getrouwd en had ze haar eigen geld. Dit geld was dan meestal van een erfenis. Pas na 1857 was het mogelijk voor een vrouw om een deel van haar man’s bezittingen te krijgen na een scheiding. Als de man wilde verhuizen moest zijn vrouw met hem meegaan, als de nieuwe woonplaats tenminste bij hun sociale positie paste. De man was degene die zijn gezin moest onderhouden, dus de man moest de baas zijn. De man was ook in de positie om zijn vrouw een draai om de oren te geven als zij iets deed wat hem niet aanstond. Vrouwen hadden er niks tegen in te brengen en als ze er problemen mee hadden, moesten ze maar bij die man weg gaan, maar dan hadden ze niks meer en gingen dan vaak het klooster in. Hij nam goede beslissingen en mocht doen wat hij wilde, zolang het bij zijn status en algemene gedragsregels van de gemeenschap paste.
 3. De vrouw werkte niet. Het was een grote schande voor een vrouw om te werken. Bepaalde dingen zoals voor een ander schoonmaken of koken kon wel onbeschaamd gedaan worden. Net zo als voor andermans kinderen zorgen of kleren naaien. Maar dit waren dan ook typisch ‘huisvrouw werkjes’ De man werkte buitenshuis. Veel mannen werkten in een fabriek. De mannen van een hogere klassen hadden natuurlijk ook belangrijker werk. Die bezaten zelf een fabriek of ander bedrijf en hadden mannen van lagere klassen voor zich werken.
 4. De vrouw was een gevoelig ‘schepsel’ dat bescherming nodig had van anderen. Een vrouw had niet het karakter om te werken. Eigenlijk waren vrouwen slecht, want het was de vrouw die schuld had aan de zonde. Dat was ook de reden dat ze zich helemaal aan haar man moest onderwerpen. De man was leidinggevend en overheersend.

Vanaf de vijftiger jaren veranderde dat beeld, maar minder snel dan vaak wordt gedacht. Nog in 1960 verscheen er een katholiek schoolboek met de titel ‘Zo word ik een goede echtgenote’, waarin richtlijnen zijn opgenomen op hoe een goede vrouw zich dient te gedragen. Ze roepen nu slechts hilariteit en verontwaardiging op, plus verbazing over een tijd die nog helemaal niet zo lang geleden is en voor een deel nog steeds bestaat. Het lijstje ziet er als volgt uit:

 1. Maak dat het eten klaar is. Maak de zaken op voorhand klaar, de avond voordien als het moet, zodat een heerlijke maaltijd hem opwacht als hij terug keert van zijn werk. Het is een vorm van duidelijk maken dat je aan hem hebt gedacht en je bezorgd bent over zijn noden. De meeste mannen hebben honger als ze thuis komen en het vooruitzicht op een stevige maaltijd (vooral als het hun lievelingskostje is) maakt deel uit van de noodzakelijke warme verwelkoming.
 2. Wees op tijd klaar. Neem voor jezelf een kwartier rust voor hij thuis komt om te ontspannen. Werk uw opmaak een beetje bij, doe een band in je haren en wees fris en bevallig. Hij heeft een zware dag achter de rug samen met mensen die hem overladen met werk en zorgen. Wees dus opgewekt en een beetje interessanter dan laatstgenoemden. Zijn zware dagtaak moet opgevrolijkt worden en daar ligt ergens jouw taak dat het zo wordt.
 3. Breng orde op zaken. Maak nog een laatste ronde door de voornaamste kamers van het huis juist voor je man thuis komt. Verzamel de schoolboeken, speelgoed, papieren enz. en neem nog vlug het stof af op de tafels.
 4. Gedurende de koudste maanden van het jaar: Je moet een gezellig vuurtje aanmaken waarnaast hij zich kan koesteren en ontspannen. Uw man zal het gevoel krijgen van in een ordelijke en rustige haven te zijn aangekomen en dat maakt jou ook gelukkig. Voor zijn comfort zorgen bezorgt jou een enorme persoonlijke voldoening.
 5. Breng het geluid op een minimaal niveau. Bij zijn aankomst zet je best al het geluid af van wasmachine, droogkast of stofzuiger. Probeer de kinderen kalm te krijgen.
 6. Wees blij hem te zien. Verwelkom hem met een warme glimlach en toon de oprechtheid van uw wil om hem te bevallen.
 7. Luister naar hem.Het zou kunnen dat je een dozijn belangrijke zaakjes aan hem wilt vertellen, maar daarvoor is zijn thuiskomst niet het geschikte moment. Laat hem eerst spreken, herinner je dat zijn onderwerpen belangrijker zijn dan de uwe. Maak ongeveer dat het zijn avond wordt.
 8. Maak nooit je beklag als hij laat thuis komt.Klaag nooit als hij laat thuis komt voor de maaltijd of zelfs als hij de hele nacht wegblijft. Bekijk het als kleinschalig in vergelijking met wat hij heeft moeten doorstaan gedurende de dag. Instaleer hem comfortabel. Vraag hem zich te ontspannen in de zetel of te gaan rusten in bed. Maak een warme of frisdrank klaar.
 9. Schud de kussens op en stel voor zijn schoenen uit te trekken. Spreek hem aan met een zachte, vredelievende en plezante stem. Stel hem geen vragen wat hij heeft gedaan en twijfel nooit aan zijn oordeel of zijn rechtschapenheid. Denk er aan dat hij de meester is in huis en uit deze functie zal hij steeds zijn wil uitoefenen met eerlijkheid en waarheid.
 10. Wanneer hij klaar is met eten, ruim de tafel af en doe vlug de afwas Als je man vraagt om te helpen wijs zijn voorstel af want hij zou zich kunnen verplicht voelen om het steeds weer te doen en na een zware dagtaak heeft hij geen nood aan extra werk.
 11. Zet hem aan om zich aan zijn favoriete bezigheden te wijden. Toon je interesse hiervoor zonder hem het gevoel te geven dat je op gelijke voet komt op zijn gebied. Als je zelf kleine bezigheden hebt, doe ze zonder praten en storen, want zijn interessepunten zijn meestal belangrijker dan die van de vrouw.
 12. Uiteindelijk de avond. Breng het huis in orde zodat het klaar is voor de volgende morgen. Denk er aan eventueel een ontbijt op voorhand klaar te maken. Het ontbijt van je man is uiterst belangrijk als hij op een positieve manier zijn zware dagtaak moet aanvatten. Eenmaal dat jullie in de slaapkamer zijn aangekomen maak je je klaar om zo vlug mogelijk in bed te komen.
 13. Niettegenstaande de vrouwelijke hygiëne. Een grote rol speelt, mag het niet de bedoeling zijn dat uw man de rij moet doen om in de badkamer te komen, zoals hij moet doen om zijn trein te halen. Zorg er echter wel voor dat je het beste voorkomen hebt als je gaat slapen. Tracht een voorkomen te hebben dat innemend is zonder uitdagend te zijn. Als je een nachtcrème moet aanbrengen of krulspelden, wacht tot hij slaapt want het zou hem kunnen ergeren bij het zien van een dergelijk schouwspel net voor hij slaap.
 14. Wat de intieme relaties betreft met je man. Het is heel belangrijk je te herinneren wat jullie elkaar beloofden bij het huwelijk en voornamelijk de belofte van gehoorzaamheid. Als hij van oordeel is onmiddellijk te willen slapen dan zal het zo zijn. Te allen tijde word je geleid door de wil van je man en oefen je op geen enkel moment druk op hem uit om hem tot een intieme relatie te stimuleren.
 15. Als je man voorstelt te paren. Aanvaardt met nederigheid maar houdt steeds in het achterhoofd dat het plezier aan de man is besteed en veel belangrijker is dan dat van een vrouw. Als hij zijn orgasme bereikt is een beetje gekreun van jouw kant niet misplaatst, integendeel het zal hem overtuigen dat jij er ook plezier aan hebt beleefd.
 16. Als je man minder normale handelingen voorstelt. Gedraag je gehoorzamend en lijdzaam maar geef je eventueel ongenoegen aan door een stilzwijgen. Het is waarschijnlijk dat je man onmiddellijk zal inslapen. Breng je kledij weer in orde, breng je schoonheidsproducten aan alsook je haarverzorging.
 17. Nu mag je de wekker zetten. Om zeker even voor je man op te zijn in de morgen. Zo kan je hem een kop thee maken tegen dat hij wakker wordt.
Dit item was geplaatst door Muis.

2 thoughts on “ROLVERDELING TOT DE VIJFTIGER JAREN

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: