DE BETEKENIS VAN PASEN

Rumoer afgelopen week, want het verhaal werd de wereld ingeslingerd dat nu ook het Paasfeest bedreigd zou worden. Aanleiding was het volstrekt uit de lucht gegrepen gerucht dat op steeds meer christelijke scholen het karakter van de paasvieringen wordt afgezwakt om de ouders van islamitische leerlingen te behagen. Vooral de PVV dook er weer onmiddellijk bovenop door het kabinet om uitleg te vragen en een aantal bedenkelijke tweets en berichten naar buiten te brengen. En als Wilders wat roept, schreeuwt de halve media het hem klakkeloos na. In hun belevenis zou de paasviering na Zwarte Piet en het kerstboom de volgende knieval voor de islam zijn. Uiteraard met  de terugkerende vraag of we nog wel baas in eigen land zijn. Nu is mij geen enkel geval bekend waarbij vanuit de islamitische wereld in Nederland is gevraagd om aanpassingen bij de Sinterklaasviering, Kerstmis of Pasen. Voor het langzaam teloorgaan van die feesten moeten we eerst de hand in eigen boezem steken. De ontkerkelijking is iets wat een autonoom Nederlands proces is. Het vervangen van Sint Maarten en Sinterklaas door Halloween eveneens, inclusief het achteloos overgaan op een op Amerikaanse leest gestoelde Kerstviering. Al decennia lang is Kerstmis en Pasen voor de meeste Nederlanders in eerste instantie (en voor de meeste enige instantie) een vrije dag, het begin van een korte vakantie en/of het startsein van een paar dagen ongegeneerd eten en drinken. De islam bemoeit zich hier niet mee en dat is ook niet nodig om deze zo vaak genoemde en geroemde joods-christelijke traditie langzaam om zeep te helpen. Dat kunnen we prima zelf.

Wat weten de meeste Nederlanders nu nog van het Paasfeest? Pasen is het belangrijkste christelijke feest, maar toch weten veel mensen niet meer wat er met Pasen gevierd wordt, wat nu ook al weer de betekenis van het christelijke Paasfeest is. Hieronder een voor mijn doen zeer godsdienstig praatje een het geheugen weer wat op te frissen.

Met Pasen wordt de opstanding van Jezus Christus uit de dood gevierd. Eigenlijk moet je wanneer je naar de betekenis van Pasen zoekt altijd ook nadenken over Goede Vrijdag. Op deze vrijdag werd Jezus gekruisigd. Op zich niet zo’n opvallende gebeurtenis. Er werden in de tijd van Jezus veel mensen gekruisigd door de Romeinen. Opvallend is echter wel dat Jezus van tevoren over zijn dood spreekt en zegt dat hij zelf voor de dood kiest. Dit is een belangrijk gegeven om de dood en opstanding van Jezus te begrijpen. Jezus sprak over de noodzaak van zijn dood. Hij gaf meerdere keren aan dat het nodig was om de gebrokenheid en zonde van de wereld te dragen.

Daarbij is het dus ook van belang om ons te realiseren wie Jezus is. In de bijbel lezen we dat hij zichzelf als de Messias en zoon van God laat zien. In de manier waarop hij sprak, wat hij deed en wat hij vertelde liet hij zien dat hij niet zomaar iemand was en is. Zijn dood aan het kruis was in die zin dus veel meer dan een terechtstelling. We denken op Goede Vrijdag aan de vrijwillige dood van de zoon van God. Aan het kruis droeg hij de straf op de zonde. Op deze manier maakte Jezus het mogelijk om de relatie tussen God en mens te herstellen.

Zonde is een belangrijk maar ook moeilijk begrip in het christelijk geloof. Veel mensen denken bij zonde direct aan het overtreden van regels. Ten diepste gaat het daar eigenlijk niet om. In de bijbel wordt zonde heel direct verbonden aan de gebrokenheid van het leven. God schiep onze wereld en mensen om samen te leven. Dat ging mis en dat zien we dagelijks om ons heen. We leven in een gebroken wereld waarin wij als mensen het moeilijk vinden om liefdevol met elkaar samen te leven. Egoïsme, liefdeloosheid en geweld zijn thema’s waarmee wij in het nieuws en ons eigen leven dagelijks worden geconfronteerd. We ontdekken het bij anderen maar ook bij onszelf. Hier komt het begrip zonde om de hoek kijken. Deze gebrokenheid hoort niet bij het leven zoals God het bedoeld heeft. Daarom gaat zonde meer over je doel in het leven missen dan over het overtreden van regels.

Met die wetenschap is het belang van Pasen voor christenen beter te begrijpen. Jezus droeg vrijwillig de straf op de zonde: de dood. De kruisdood en opstanding van Jezus is daarom in eerste gericht op herstel tussen God en mens. God maakte de mens om samen met Hem te leven. God is op zoek naar het herstel en wil graag in een goede relatie met mensen samen leven. Jezus maakte een nieuwe verbinding met God mogelijk. Er hoeft niets tussen God en mensen in te staan. De gebeurtenissen op Goede Vrijdag betekende niet het einde van Jezus. Hij bleef niet in de dood maar stond na drie dagen op uit de dood. Zo overwon hij de dood. Dit is een gebeurtenis met een grote betekenis. De dood heeft namelijk niet meer het laatste woord. Het betekent dat de dood niet het einde is, maar dat er leven na de dood is. Jezus heeft een weg geopend naar een leven na dit leven.

Pasen betekent dat wij als mensen opnieuw kunnen beginnen en dat God een nieuwe toekomst geeft. God is op zoek naar jou en mij en er staat niets in de weg. Er kan veel mis gaan in ons leven, maar het hoeft geen obstakel te zijn om opnieuw te beginnen. Ook ziekte of dood is niet het einde. Jezus geeft een heel nieuw perspectief. Jezus heeft een weg geopend naar een nieuwe toekomst.

Geïnspireerd geraakt? Wilt u mee weten over de betekenis van Goede Vrijdag? Over de kruisiging en wederopstanding van Jezus? Neem een kijkje op de website van Waarom geloven? Bent u nieuwsgierig naar het oorspronkelijke Bijbelverhaal over de paasdagen, dan kan dat hier of (meer op kinderen gericht) hier. Te ouderwets? Er is hieronder een moderne versie met fantastisch tekenwerk van de Zandtovenaar Gert van de Vijver en zang van enkele min of meer bekende Nederlandse artiesten.

Niet geïnteresseerd in de betekenis van Pasen? Geeft niet, maar wilt u dan in elk geval ook niet klagen over de teloorgang van onze christelijke tradities! En er zeker ‘de islam’ niet de schuld van geven.

Dit item was geplaatst door Muis.

One thought on “DE BETEKENIS VAN PASEN

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: