DAVID VERLOOP (10)

David Verloop (Utrecht, 8 januari 1921 – Brussel, 7 maart 1944) studeerde rechten te Utrecht. Hij was een zeer intelligente student, want al als zeventienjarige kwam hij aan op de universiteit en vier jaar later, in 1942, studeerde hij hij af als meester in de rechten. Verloop wilde graag doorstuderen, maar de oorlog wierp roet in het eten.Hij kwam al snel in aanraking met het verzet en werd actief in het in veiligheid brengen van joodse kinderen, waarvoor hij samenwerkte met Frits Herbert Iordens (Arnhem, 21 juni 1919 – Hasselt, 2 maart 1944) en Anne Maclaine (De Bilt, 28 augustus 1916 – Zwolle, 26 mei 1969). Beide waren op 2 augustus 1943 in Arnhem met elkaar in het huwelijk getreden, een huwelijk dat dus amper een half jaar duurde.

In 1943 verhuisde Verloop naar Brussel om economie te gaan studeren. Daar kwamen hij opnieuw in contact met allerlei mensen uit het verzet, zoals ds. A.G.B. ten Kate, B.M. Nijkerk, P. van Cleeff, M.A.E. Verspyck en H. de Vleeschdrager. Aanvankelijk hield hij zich alleen bezih met het overbrengen van geld waarmee illegale activiteiten moesten worden gefinancierd. Al snel was hij echter betrokken bij het netwerk Dutch-Paris, specifiek bij het begeleiden van geallieerde vliegtuigbemanningen die via de ontsnappingsroutes wilden terugkeren naar Londen. Na de arrestatie van Van Cleeff ging Verloop in het netwerk een steeds belangrijkere rol spelen. Geregeld reisde hij heen en weer tussen Brussel en Nederland, niet zelden in vermomming. Door zijn organisatorische taleneten en aimabele persoonlijkheid werd Verloop als snel een onmisbare schakel op de gevaarlijke route naar Spanje en Zwitserland.

De Sipo raakte op een gegeven moment echter op de hoogte van het contactadres aan de Rue Franklin in Brussel en deed er op 28 februari 1944 een inval. Verloop en een groep geallieerde piloten werden gearresteerd en overgebracht naar de gevangenis St. Gilles te Brussel. Bij de verhoren door de SD wekte Verloop in eerste instantie de indruk dat hij de algemeen leider van de verzetsgroep was om voor de andere groepsleden kostbare tijdswinst te boeken. Om te voorkomen dat hij bij de zware verhoren toch nog namen en nadere gegevens zou prijsgeven wierp hij zich op 7 maart van de tweede verdieping in de gevangenis naar beneden. Verloop was op slag dood.

Verloop werd op 14 maart 1944 in Brussel begraven en op 23 november 1945 in zijn geboorteplaats Zeist herbegraven op de Nieuwe Algemene Begraafplaats, op nummer 419. Op 7 mei 1946 kreeg David Verloop postuum het Verzetskruis 1940-1945.
.
.
.

Dit item was geplaatst door Muis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: