THERESIENSTADT 2 – ANTON BURGER

Anton Burger (Neunkirchen, 19 november 1911 – Essen (Noordrijn-Westfalen, 25 december 1991) werd in 1932 lid van de Oostenrijkse NSDAP. De NSDAP werd op 19 juni 1933 in Oostenrijk verboden en Burger werd daarom in juli 1933 oneervol uit het leger ontslagen. Illegaal reisde Burger naar Duitsland en sloot zich aan bij het Österreichische Legion. Spoedig daarop werd hij lid van de SA. In 1938 verwisselde hij de SA voor de SS, daardoor kon Burger bij de SS-organisatie ‘Zentralstelle für jüdische Auswanderung in Wien’ in dienst treden. Zijn directe chef daar was Adolf Eichmann.
In de zomer van 1942 werd hij door Adolf Eichmann naar Brussel gezonden om de deportatie van Belgische, Nederlandse en Franse Joden te coördineren. Hij maakte snel carrière en in februari 1943 werd hij verantwoordelijk gesteld voor de deportatie van de Macedonische Joden naar het vernietigingskamp Auschwitz. Hij zorgde ervoor dat er tot aan augustus 1943 circa 46.000 Joden waren gedeporteerd, meestal van Thessaloniki. Vanaf 5 juli 1943 was hij ook belast met de leiding over concentratiekamp Theresienstadt. Hij werd hier berucht vanwege zijn wrede aanpak van de gevangenen.
Na de oorlog werd Burger in een Amerikaans interneringskamp geplaatst. Hij werd in 1947 bij afwezigheid tijdens een proces in Litoměřice ter dood veroordeeld. Vlak voordat het vonnis voltrokken zou worden, wist Burger uit het interneringskamp te ontsnappen. Burger nam een nieuwe identiteit aan en ging als Wilhelm Bauer door het leven. Hij werkte onder meer voor een onderneming in Essen. In maart 1994, ruim twee jaar na zijn dood, kon het Bayerisches Landeskriminalamt na een tip van Simon Wiesenthal vaststellen dat Wilhelm Bauer dezelfde persoon als Anton Burger was.

In september 2017 zal uitgeverij Sylfaen een fotoboek uitgeven van Frans van den Muijsenberg over het concentratiekamp Theresiënstadt. Onderstaande foto en deze tekst over Burger maken daar onderdeel van uit. 

Dit item was geplaatst door Muis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: