PALM BEACH

Het ontstaan van namen van steden en streken is soms duister en andere keren is het heel simpel. Dat Amsterdam zijn oorsprong vindt in de betekenis ‘dam aan de rivier de Amstel’ is overduidelijk. Hetzelfde geldt voor andere steden met ‘dam’ en de dichtbij zijnde rivier in de naam. Een andere probleem is dan weer waar de namen van riviertjes als de Amstel en Rotte  vandaan komen. En waarom heet Londen dan geen ‘Thamesbridge’ of iets soortgelijks, zoals Cambridge genoemd is naar de brug over de rivier de Cam. De etymologie houdt zich bezig met de oorsprong van woorden en binnen hun vakgebied kregen persoonsnamen, plaatsnamen en andere geografische aanwijzingen altijd veel aandacht gekregen. Ze kunnen namelijk veel en nuttige historische informatie geven. Er is nu echt geen doorwaadbare plaats meer in Utrecht, maar de naam duidt aan dat dit vroeger wel zo was. Middelburg heeft geen burcht meer, maar vroeger wel. Heerenveen, tja, er zal een rijke heer hebben gewoond, die al dat veen wel zag zitten!

Wat voor de Nederlandse namen geldt, is uiteraard ook van toepassing op de buitenlandse namen. Ook hier zijn sommige snel verklaarbaar en anderen vergen veel onderzoek. Bij sommige lijkt de oorsprong overduidelijk, maar duiken er toch onverwachtse vragen op. Het lijkt toch wel erg logisch dat de naam van het plaatsje Palm Beach in Florida verwijst naar de palmbomen die er op dat strand groeiden en nog steeds groeien trouwens. Maar ……. waar kwamen die palmbomen vandaan, want verder komen in de Verenigde Staten van nature geen palmbomen voor. Alleen op dit smalle zandstrandje aan de Atlantische Oceaan. Da’s vreemd, nietwaar?

Op 9 januari 1878 vertrok de vrachtboot Providencia met 175 ton aan 20.000 kokosnoten en duizenden flessen wijn uit de haven van Trinidad, op weg naar de Spaanse havenstad Cadiz. In het onstuimige weer raakte de boot al snel uit koers en liep vast op een verlaten strand, waarbij het feit dat de bemanning zich voor het vertrek nog snel even een stuk in de kraag had gezopen ook een behoorlijk handje bij hielp. De bemanning dacht eerst in Mexico te zijn aangeland en ging er toen ze zich realiseerden dat dit niet het geval was als een haas vandoor. Het handjevol mensen, waarschijnlijk niet meer dan tien man, dat in de buurt van het gestrande schip leefde wist wel raad met het onverwachtse godsgeschenk. Wekenlang at men alleen maar kokosnoot en dronk wijn. Een paar slimmeriken verkochten voor 2,5 cent per stuk een aantal kokosnoten. Heel wat kokosnoten waren echter op het strand beland en werden daar ook gelaten. Binnen een jaar of tien stonden overal op het strand palmbomen en kreeg het gehuchtje in de nabijheid een nieuwe naam: Palm City. Op 15 januari 1887, slechts negen jaar na de ‘ramp’, werd in het stadje een postkantoor gevestigd en toen bleek er ergens in het land al een plaats met dezelfde naam te zijn. Er werd direct gekozen voor een nieuwe naam: Palm Beach. In 1893 werd Palm Beach helemaal opgestuwd in de vaart der volkeren: de spoorwegen kwamen er en er werd een club opgericht met de indrukwekkende naam The Lake Worth Pioneers Association. In 1893 was Palm Beach gegroeid naar maar liefst 84 mannelijke bewoners; de vrouwen telden voor de statistieken blijkbaar niet mee.

Dit item was geplaatst door Muis.

One thought on “PALM BEACH

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: