EERO SAARINEN

Eero Saarinen (Kirkkonummi (Finland), 20 augustus 1910 – Ann Arbor (Verenigde Staten), 1 september 1961) was een Fins-Amerikaanse architect. Hij werd geboren in Finland om op zijn dertiende naar de Verenigde Staten te verhuizen. Hij groeide op in Bloomfield Hills (Michigan) waar zijn vader docent was aan de Cranbrook Educational Community. Hij zou hier later zelf ook lessen volgen in beeldhouwkunst en meubelontwerp. Later studeerde hij in Parijs aan de Académie de la Grande Chaumière en in de Verenigde Staten aan de Yale-universiteit. Oorspronkelijk wilde hij beeldhouwer worden, maar koos uiteindelijk toch voor architectuur. Na zijn studie ging hij aan de slag bij zijn vader Eliel Saarinen, eveneens een beroemd architect. In 1940 werd Eero genaturaliseerd tot Amerikaan. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte hij voor het Office of Strategic Services. In 1952 werd hij lid van het American Institute of Architects. In 1954 trouwde hij met zijn tweede vrouw Aline Bernstein. Ze kregen één zoon. In 1960, op 51-jarige leeftijd stierf hij tijdens een operatie waarbij een hersentumor werd verwijderd.

Bij veel van zijn ontwerpen maakte Eero Saarinen gebruik van kettinglijnen. Beroemde werken zijn van hem zijn onder meer: Berkshire Music Shed (Tanglewood, Massachusetts, 1940), Washington Dulles International Airport (Chantilly, Virginia, 1958-1962), Gateway Arch (St. Louis, Missouri, 1961-1966), General Motors Technical Center (Warren, Michigan, 1946-1955), IBM Research Building (Yorktown, New York, 1957-1961), John Deere and Company (Moline, Illinois, 1963), Kresge Auditorium (Cambridge, Massachusetts, 1950-1955), Kresge Chapel (Cambridge, Massachusetts, 1955), North Christian Church (Columbus, Indiana, 1959-1963), TWA Flight Center, (nu ‘Terminal 5’) op JFK (New York, New York, 1956-1962) en Yale Hockey Rink (New Haven, Connecticut, 1956-1958). Saarinen ontwierp ook meubilair, zoals de Tulip chair.

Hieronder een aantal foto van een ronduit fantastisch gebouw: de al genoemde TWA-vleugel op Kennedy Airport in New York.

Dit item was geplaatst door Muis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: