ALBERT ROZEMAN (17)

Albert Jan Rozeman (Zaandijk, 29 maart 1914 – Overveen, 6 juni 1944) was een Nederlandse verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog. Rozeman was ambtenaar sociale zaken en woonde in Hoogeveen. Hij was actief in het verzet in Drente als plaatselijk leider van de LO, hij had daarbij de schuilnaam Aro. Samen met Henk Raak vermenigvuldigde en verspreidde hij illegale pamfletten. Daarbij was ook de zus van Raak betrokken, Jannie Raak. In de eerste jaren van de Duitse bezetting werkte Jannie als bediende op het regionale distributiekantoor in Hoogeveen. Hier werden stam- en bonkaarten uitgegeven aan de bevolking. In Hoogeveen waren veel schippers ingeschreven die meestal niet in het dorp waren. De kaarten die daardoor overbleven, werden door Raak en haar collega’s doorgespeeld aan verzetsmensen zoals Jos van Aalderen en Albert Rozeman. Zo kon de eerste nood worden gelenigd van onderduikers die zelf niet aan kaarten konden komen.

Als voorzitter van de Hervormde Jongelingsvereniging zorgde hij er voor dat, op één na, alle leden voor de arbeidsinzet weigerden en onderdoken. Met onder meer Johannes Post werkte hij samen voor LO, KP en perswerk. Hij verspreidde ‘Vrij Nederland’ en ‘Trouw’, werkte mee aan het Nationaal Verzet van de AR-partij en was de ziel van het plaatselijke ambtenarenverzet. In de oprichting van een KP had hij een groot aandeel en was daarvan de geestelijke leidsman.

Albert Rozeman sr. en Albert Rozeman jr.

Op maandag 20 maart 1944 deed de Sicherheitsdienst een huiszoeking bij een oom en tante van Albert Jan Rozeman in Beilen, waar ze diens naam op een verjaardagskalender lazen. Op de vraag wie dat was, zei de tante dat dat haar neef uit Hoogeveen was. De beruchte SD’ers Slagter en Van Droffelaar vertrokken onmiddellijk naar Hoogeveen, waar ze dachten eindelijk de KP’er en ‘beruchte terrorist’ Albert Rozeman (die een neef was van Albert Jan) te kunnen arresteren. Er werd nog gebeld uit Beilen dat Albert Jan zich uit de voeten moest maken, maar de boodschap kwam te laat. Aan het begin van de avond werd Albert Jan Rozeman in zijn huis gearresteerd en daarbij ernstig mishandeld. Toen zijn vader, Steven Rozeman, daar aanmerkingen over maakte, werd ook hij meegenomen.

Albert Jan Rozeman werd meteen naar Assen overgebracht. Na een maand werd hij met zijn vader vervoerd naar het Scholtenshuis te Groningen. Na zware martelingen werden Albert Jan en zijn vader eind mei 1944 overgebracht naar het concentratiekamp te Amersfoort en na enkele dagen doorgezonden naar Kamp Vught, toen naar Scheveningen, weer naar Vught, daarna ‘s-Hertogenbosch en ten slotte naar Overveen, waar hij op 6 juni 1944 met 21 andere verzetsstrijders in de duinen werd gefusilleerd. Zijn vader, Steven Rozeman (geboren te Oosterhesselen, 4 maart 1882) werd nog niet hersteld van de door de mishandelingen opgedane verwondingen overgebracht naar Vught en op 6 september 1944 naar het concentratiekamp Oranienburg vervoerd, waar hij ten gevolge van uitputting overleed op 30 januari 1945.

Albert Jan Rozeman ligt herbegraven op de erebegraafplaats Overveen, in de duinen bij Bloemendaal. In 1946 werd aan Rozeman postuum het Verzetskruis toegekend.

Dit item was geplaatst door Muis.

2 thoughts on “ALBERT ROZEMAN (17)

  1. Pingback: 21 JULI – HENK RAAK | MUIZENEST

  2. Pingback: BOB OOSTHOEK (68) | MUIZENEST

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: