COR WITSCHGE

Cor Witschge (Amsterdam, 5 augustus 1925 – Terschelling, 13 maart 1991) was een Nederlands acteur. Hij speelde van 1958 tot 1980 de rol van Pipo de Clown in de oorspronkelijke televisieserie. Witschge groeide op in de Amsterdamse wijk de Jordaan. Na de lagere school bezocht hij enkele jaren de ambachtsschool, maar hij wilde liever de artistieke kant op. Op zijn zestiende deed hij auditie bij het gezelschap het Nederlandsch Jeugdtooneel dat onder leiding stond van Rob Geraerds en Rie Beyer. Zijn eerste rol was die van lakei in de toneelbewerking van het sprookje Assepoester. Witschge kreeg te horen dat hij wel zijn Jordanese accent moest wegwerken, hetgeen hem met enige moeite lukte. Vervolgens werkte hij bij diverse toneelgezelschappen en maakte twee Indische tournees. In 1958 werd Witschge freelancer en werkte enkele jaren voornamelijk voor de televisie. Hij had in 1953 al voor tv opgetreden in House of het brave en dat was hem goed bevallen. Vanaf 1958 kreeg nationale bekendheid met de titelrol in de televisieserie Pipo de Clown van Wim Meuldijk, die vanaf 17 september 1958 werd uitgezonden door de VARA. Overigens viel de overlast van die bekendheid wel mee, want het gezicht van Witschge was verborgen onder de schmink van de clown Pipo. Wel herkenden mensen hem aan zijn kenmerkende stemgeluid. In 1964 verdween Pipo van de buis en ging Witschge spelen bij het gezelschap de Nederlandse Comedie. Na drie jaar keerde hij weer terug naar de rol van Pipo, die hij met tussenpozen zou vertolken tot 1980. In totaal speelde Witschge Pipo in twaalf televisieseries en in honderden korte filmpjes van vijf minuten. Ook speelde hij de rol van de clown in diverse theatervoorstellingen voor de jeugd.

De laatste keer dat Cor Witschge “Pipo de Clown” speelde was op 17 februari 1990, in het programma Rondom Tien. Hierin trok Witschge voor het allerlaatst zijn clownspak aan. Het was een programma vol clowns en Witschge vond het de ideale gelegenheid om zich voor altijd te ontdoen van de flapschoenen, de ruitjesjas en de bolhoed. Voor het oog van de camera gaf hij ze aan het omroepmuseum, waar het kostuum sindsdien te bewonderen is. Naast Pipo was Witschge ook regelmatig te zien op de televisie en in speelfilms. Meestal ging het om bijrollen of kleine rolletjes. In de televisieserie Centraal Station (1974-1979) speelde hij de hoofdrol van rechercheur Schimmel van de spoorwegpolitie. Hij bleef het toneel trouw en door de jaren heen vertolkte hij vele gastrollen bij diverse toneelgezelschappen. Ook was hij te horen op de radio en was hij een veelgevraagd stemacteur.

In 1987 overleed zijn vrouw Marijke na een lang ziekbed; ze hadden geen kinderen. Begin maart 1991 ging Witschge naar Terschelling voor de opnames van een film naar de novelle ‘Meeuwen’ van J. Bernlef. Het was een rol als politie-inspecteur, een van de vele rollen in films waarin hij de laatste jaren te zien was geweest. Toen hij daar op 13 maart 1991 ging wandelen met zijn hond, werd hij getroffen door een hartinfarct. Zijn rol in deze film zou later gaan naar Wim van den Heuvel. Witschge werd vijfenzestig jaar.
.

.

 

Dit item was geplaatst door Muis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: