HET CONGRES VAN BERLIJN (1878)

Anton Alexander von Werner (Frankfurt a/d Oder, 9 mei 1843 – Berlijn, 4 januari 1915) was een Duits schilder in het koninkrijk Pruisen. Hij kwam uit een vooraanstaande Pruisische officiersfamilie. Hij begon te schilderen in 1857 als student en studeerde vervolgens aan de Kunstacademie te Berlijn. Hij ging verder met zijn studies in Karlsruhe, waar hij studeerde onder Johann Wilhelm Schirmer, Ludwig Des Coudres, Adolf Schroedter en Carl Friedrich Lessing, allemaal zeer gerenommeerde schilders van portretten en historische taferelen. Bij zijn eerste expositie won hij een beurs die hem in de gelegenheid stelde om te reizen te maken. In 1867 bezocht hij Parijs en daarna Italië, waar hij enige tijd verbleef. Bij zijn terugkeer ontving hij verschillende opdrachten van de staat. Bij het uitbreken van de Frans-Duitse Oorlog in 1870 was Werner staflid van de staf van het Derde Legerkorps en verbleef hij in Frankrijk tot het einde van de campagne in 1871. In 1872 trouwde hij metMalwine Schroedter, de dochter van zijn voormalig leermeester. In 1873 werd hij professor van de Berlijnse Kunstacademie. Zijn carrière bereikte haar hoogtepunt in 1875, toen von Werner directeur werd van de Königliche Hochschule der bildenden Künste in Berlijn. Na 1888 verbleef hij aan het hof van Willem II om de keizser schilderles te geven. In 1909 werd hij directeur van de Nationalgalerie in Berlijn. Hij stierf in Berlijn in 1915 en werd opgebaard in de Alten Zwölf-Apostel-Kirchhof in Berlijn-Schöneberg. In Nederland laat de naam Anton von Werner niet echt allerlei belletjes rinkelen, maar in Duitsland heeft hij nog steeds een grote naam. Niet verwonderlijk want hij was de schilder van vele belangrijke gebeurtenissen in de Duitse geschiedenis. In een korte fil ‘The court paintings of Anton von Werner’ geeft daarvan een aardige illustratie, en anders is er altijd google-afbeeldingen nog. Zijn werk is vooral belangrijk vanwege de historische waarde van zijn weergave van de gebeurtenissen in de Frans-Duitse Oorlog, zoals in De Capitulatie van Sedan, Proclamatie van het Duitse Rijk te Versailles, Moltke voor Parijs, Moltke in Versailles, De Ontmoeting van Bismarck en Napoleon III, Willem I bezoekt de tombes en Het Congres van Berlijn. Von Werner schilderde de slotdag van het Congres van Berlijn (13 juli 1878), toen alle deelnemers in schijnbare grote tevredenheid en goede harmonie de slotacte ondertekende. Het schildering is 360 bij 615 meter groot. 

Dit item was geplaatst door Muis.
%d bloggers liken dit: