NIBERCO

Niberco was de artiestennaam van Nico van Berkel (Rotterdam, 22 december 1925-Den Haag, 18 januari 1993), een Nederlandse goochelaar. Hij was de zoon van Johannes Cornelis van Berkel (2 april 1895-?), een andere beroemde Nederlandse goochelaar, die het ook nodig vond de achternaam te wijzigen om internationaal beter aan de bak te kunnen komen. Onder de artiestennaam Bercelini trad hij gedurende de Eerste Wereldoorlog meer dan zeshonderd keer op voorde Nederlandse militairen die langs de grens de Nederlandse neutraliteit moesten garanderen. Hij bouwde later on de naam The Great Bercelini een grote internationale carrière op en had ook samen met zijn echtgenote een ‘Second Sight act‘, een act waarbij de twee partners schijnbaar elkaars gedachten kunnen lezen en waarbij de ene partner geblinddoekt op het podium achterblijft en de ander zich tussen het publiek begeeft. De suggestie is dat er een vorm van telepathie is tussen de twee personen. Hij was de uitvinder van diverse goocheltrucs en heeft enkele boekjes met kaarttrucjes uitgegeven, die met wat zoeken nog steeds te vinden zijn en voor beginnende goochelaars interessant kunnen zijn. Zijn twee dochters zouden Leonie en Mary zouden als gedachtelezers in het artiestenvak gaan werken. Ook Niberco zou helemaal in de voetsporen van zijn vader treden en ook een grote internationale carrière als ‘manipulator’ opbouwen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog maakte Niberco deel uit van het gezelschap van cabaretier Wim Sonneveld. Die trad voor de oorlog op in Parijs maar nadat in september 1939 de oorlog was uitgebroken besloot hij terug te keren naar Nederland. Waarschijnlijk in de hoop dat Nederland net als gedurende de vorige wereldoorlog niet bij de gevechtshandelingen betrokken zou worden. In 1943 vormde Sonneveld zijn eigen gezelschap, waarvan naast de pas 18-jarige Niberco ook Conny Stuart, Lia Dorana, Albert Mol, Joop Doderer, Hetty Blok en Emmy Arbous deel uitmaakten. In 1947 behaalde Niberco tijdens het tweede internationale goochelaarscongres in Parijs de Grand Prix. Hij was daarmee de eerste en nog steeds de jongste Nederlandse wereldkampioen goochelen. Met Bob Haleber, die goochellessen bij hem had genomen, vormde hij het duo Niberco Brothers, dat in 1951 in Zwolle het nationale goochelkampioenschap veroverde. Daarna werd, net als pa Bercelini die ongetwijfeld allerlei goede adviezen heeft kunnen geven, begonnen aan een lange en succesvolle carrière die zich voor een belangrijk gedeelte in de verenigde Staten afspeelde. Gedurende die veertig jaar waren Nic en Bob Niberco slechts sporadisch in Nederland te bewonderen.


Dit item was geplaatst door Muis.
%d bloggers liken dit: