CHISTOPHER R.W. NEVISON

Christopher R.W. Nevison (13 augustus 1889 – oktober 1946) was een Britse schilder, die in Groot-Brittannië grote faam verwierf als de schilder die het best de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog weergaf. Nevison was de zoon van Henry Nevison, een oorlogscorrespondent en journalist, en Margaret Nevinson, die veel deed aan de campagnes voor de suffragettes. De jonge Nevison laat zich in zijn eerste werken inspireren door het kubisme, een inspiratie die ook in zijn beroemde oorlogstaferelen nog vaak goed merkbaar is. Erg succesvol is hij echter niet en allerwegen wordt hij weggezet als tamelijk talentloos. Als de Eerste Wereldoorlog uitbreekt ziet net als vele tienduizenden andere jonge Europeanen hierin de ideale manier op roem en eer te behalen.Een belangrijke inspiratie bron is op dat moment voor hem de Italiaanse futurist Filippo Tommaso Marinetti. Vanwege een zwakke gezondheid komt hij echter nooit in de frontlinie, maar krijgt kilometers landinwaarts een veilig baantje als ambulancechauffeur in de Friends’ Ambulance Unit, een organisatie die zijn vader nog had helpen oprichten. Het werk frustreert hem enorm en al na een week of tien is hij weer terug in Londen, weet een galeriehouder enthousiast te maken voor zijn schilderijen (die hij aanbeveelt als uitbeeldingen van wat hij in de gruwelijke loopgraven zelf heeft meegemaakt) en binnen de kortste keren is hij de Britse schilder van de Eerste Wereldoorlog. La mitrailleuse (1915) is zijn beroemdste werk, omdat daarin alle gruwelijkheid en uitzichtloosheid van de oorlog treffend is weergegeven. Ook hier dacht iedereen dat de kunstenaar zich had laten inspireren door zijn eigen afgrijselijke ervaringen. In werkelijkheid had Nevison echter nooit een loopgraaf van binnen gezien en dit doek schilderde hij terwijl hij op huwelijksreis was op het idyllische Engelse platteland. De BBC heeft een zeer vermakelijk en instructief filmpje gemaakt over Nevison’s werk.

La Mitrailleuse 1915 by Christopher Richard Wynne Nevinson 1889-1946

Dit item was geplaatst door Muis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: