HITLER PINCUSHION (1941)

Propaganda is in oorlogstijd een erg effectief middel om de eigen bevolking te mobiliseren en/of de bevolking van de vijand te demotiveren. In de Tweede Wereldoorlog was Adolf Hitler wat dat betreft een makkelijk doelwit voor de Geallieerden. Zo’n raar type met een ongewoon snorretje en een lange haarlok over de linkerkant van zijn gezicht, de hysterische toespraken waar men in de Angelsaksische wereld geen jota van verstond maar aan het stemgeluid al donders goed voorvoelde dat er weinig goeds van te verachten was. Al in de dertiger jaren zette Charlie Chaplin in The Great Dictator een sublieme persiflage neer van de Duitse regeringsleider. Zodra de oorlog was uitgebroken was de man niet langer een ‘bevriend staatshoofd’, maar direct staatsvijand nummer één. Iemand die met alle middelen moest worden bevochten. Een van die middelen i som hem belachelijk te maken. Dus verschenen er asbakken op de Amerikaanse markt waarin je je peuk in een van de oogkassen van Adolf kon uitdrukken. Of je kon voor 59 dollarcent een beeldje kopen waarin de Duitse leider werd afgebeeld als een skunk, een stinkdier. Inclusief alle aanprijzingen voor de hand liggen de vergelijkingen in de advertenties om de zwart-wit beeldjes aan de man te brengen. Er kwam ook een grote spaarvarken op de markt, uiteraard met een duidelijke Hitler als hoofdpersoon omdat hij immers het grootste zwijn van allemaal was.  Fraai was ook het spelenkussen met de bijpassende tekst: “It is good luck to find a pin. Here an axis to stick it in”.

Hitler-pincushion-ca.-1941 Hitler-Pin-Cushion-02

 

Bewaren

Dit item was geplaatst door Muis.

2 thoughts on “HITLER PINCUSHION (1941)

  1. Pingback: DE ANTI-FÜHRERCULTUS | MUIZENEST

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: