DE GESCHIEDENIS VAN SINTERKLAAS (1)

De al bijna traditionele zwartepietendiscussie is weer losgebarsten. Niet verwonderlijk want 6 december nadert met rasse schreden, maar bovendien werd vorige week uitspraak gedaan in de rechtszaak tegen de zogenaamde ‘Blokkeerfriezen’. Die werden terecht veroordeeld vanwege het in gevaar brengen van automobilisten met hun blokkade van de snelweg en het verstoren van het recht op demonstratie van het anti-zwartepietenfront. De strijd tussen beide bewegingen lijkt zich flink te verharden, waarbij dagblad de Telegraaf volledig partij heeft gekozen voor Jenny Douwes en andere twijfelachtige types. Blog Frontaal Naakt heeft zich in onder meer deze twee blogs flink uitgelaten tegen de dubieuze ‘journalistieke’ werkwijze van Wierd Duk, en over het voorbeeldige gedrag van Jerry Afriyie en zijn medestanders.

Een aardige illustratie van de opvattingen van de medestanders van de ‘Blokkeerfriezen’ (ik vrees dat dit verzinsel van de al genoemde krant niet meer weg te denken zal zijn in allerlei discussies) kan mooi gedemonstreerd met een opriep die ik gisteren op Facebook trof. Dat iemand al begint met te verklaren “Even dit, ik ben geen racist’, is al een aankondiging dat een stortvloed aan vooroordelen gaat volgen. Elisa Rutten uit Alkmaar laat weten: ‘Even dit. Ik ben geen racist. Ik ben het wel zat. Ik zeg dit één keer en daarna zeg ik er niets meer over. Ik heb namelijk zo’n gruwelijke hekel aan mensen die alles in Nederland racistisch vinden. Het wordt van kwaad tot erger. De Marokkaanse gemeenschap voelt zich gediscrimineerd omdat het programma ‘Opsporing Verzocht’ teveel items toont waarin de daders van Marokkaanse afkomst zijn. De programmamakers zijn gevraagd om minder daders van die afkomst op televisie te laten zien. Moeten zij smurfen laten zien dan? De woorden ‘negerzoenen’ en ‘zigeunersaus’ mogen ook niet meer. De Jodenkoeken hebben zich inmiddels verstopt. Die voelen de bui al hangen; zij zijn vast en zeker de volgende slachtoffers. De kwestie ‘Zwarte Piet’ vind ik helemaal diep triest. Hoe durven enkele gefrustreerde een kinderfeest zo te vergallen? Dacht ik een paar jaar geleden nog dat het een grap was om Zwarte Piet een andere look te willen geven. Nu is inmiddels de kwestie dusdanig op de spits gedreven dat volwassenen met elkaar op de vuist willen gaan tijdens de intocht van Sinterklaas. En hoe zit het dan met hun voorbeeldrol die ze de kinderen zouden moeten geven? Het doel heiligt de middelen, blijkbaar. Zwarte Piet moet verboden worden en om deze mening kracht bij te zetten, moet er gemept worden. Ik heb hier geen woorden voor. Begrijpen die mensen dan niet dat ze juist door dit gedrag discriminatie in de hand werken? Dat het merendeel van het Nederlandse volk de grens van tolerantie heeft bereikt nu zelfs een traditie aangepast moet worden voor een paar tere zieltjes? Een nieuw dieptepunt is bereikt. De Efteling is in gesprek met leden van de actiegroep Stop Oppressive Stereotypes, omdat die groep vindt dat het attractiepark iets moet doen aan enkele racistische stereotypering van enkele attracties. Als je jezelf ergens aan stoort, dan blijf je toch lekker thuis of ga terug naar je eigen land? Dit is Nederland en jullie zijn hier te gast. Wij niet bij jullie.En wij moeten naar jullie pijpen dansen Mooi niet? Ik ben er klaar mee! Hebben die mensen niets beters te doen? Ze zeiken om te kunnen zeiken. Ik heb het helemaal gehad met die azijnpissers. Ik vind dat mensen die zich niet willen aanpassen of die anderen hun wil willen opdringen ergens naar toe moeten gaan waar geen Sinterklaas gevierd wordt, waar geen efteling is, waar geen kinderliedjes gezongen worden, waar geen lekkernijen zijn enz. Ik weet zeker dat heel veel mensen het met mij eens zijn. Heb jij ook de ballen om daar vooruit te komen. Kopieer en plak dit bericht op je tijdlijn en laat zien dat jij het ook zat bent. Ik weet zeker dat de helft die dit lees wel de gedachten hebben maar niet de ballen Om dit te plaatsen. Kom maar op!! Wie volgt?!!!!!!’

Voor iemand die zichzelf geen racist vindt, staan er toch wel behoorlijk veel racistische uitingen in haar betoog. Onder de pakweg zestig steunbetuigingen was zegge en schrijven één persoon die dat ook vond, wat haar door de ‘volgelingen’ natuurlijk direct op een reprimande kwam te staan. Datzelfde lot was mij zoals te verwachten beschoren toen ik liet weten dat Elisa Rutten (noch alle personen die lieten weten het er helemaal mee eens te zijn en het niet beter te kunnen verwoorden) zich er nog geen seconde lang had verdiept in de beweegredenen van anderen (heel keurig omschreven als ‘mensen van andere origine’) om bezwaar te hebben tegen sommige woorden, gebruiken en evenementen. Ze vragen wel aan ‘die paar tere zieltjes’ om de mening van de voorstanders van Zwarte Piet te respecteren, maar zelf verdiepen ze zich geen seconde in andermans mening, laat staan dat ze die respecteren. ‘Mr. Bijdehand’ en ‘linkse eikel’, waren de milde reacties op mijn opmerking.

Een ander fraai staaltje was een afbeelding met ‘De geschiedenis van Sinterklaas’, afkomstig van ene Peter van Gaal uit Standdaarbuiten, en later op Facebook gezet door ene Cees Fortgens, vergezeld dat de opmerkingen ‘Nu niet meer verder zeuren, het staat in de geschiedenisboeken’, dat weer van deskundig commentaar werd voorzien door iemand die stelde dat je nu eenmaal de geschiedenis niet kunt veranderen. En blijkbaar ook tradities niet die daarop (vaag) gebaseerd zijn. Ik heb er toen toch maar even op gewezen dat dit absoluut niet strookt met wat er in de geschiedenisboeken over de herkomst van Sinterklaas staat. Dat het eigenlijk complete onzin is wat Van Gaal naar voren brengt en maar even gewezen op het blog over Jan Schenkman dat ik een jaar geleden plaatste. Daarin een beschrijving van de echte achtergrond van onze huidige Sinterklaasviering, een uitvinding van deze Amsterdamse schoolmeester, de intrede van één knecht (ver na de afschaffing van de slavernij maar wel in de hoogtijdagen van het kolonialisme) en de uitbreiding vlak voor WO2 naar meerdere knechten, inmiddels omgedoopt tot Zwarte Pieten. Dus: niks geen Turkse afstamming (Turkije bestond toen nog niet), Myra was toen Grieks; hij is nooit naar Spanje verhuisd (achthonderd jaar na zijn overlijden is zijn graf naar Zuid-Italië overgebracht), hij streed niet tegen slavernij en al helemaal niet tegen de slavernij in Afrika en verder bestaan er over alle heiligen vele legendes, ‘maar ja… dat zijn dus niet meer dan legendes en we weten (hopelijk) allemaal dat daarvan zelden iets echt waar is.’

De algemene reactie: ‘Iedereen zijn waarheid’. Feiten doen er niet toe bij de Zwarte Piet-gelovigen. Ze blijven in hun al lang achterhaalde wereldbeeld hangen, niet bereid even na te denken over feiten en argumenten van anderen. Toch ga ik morgen wel een poging doen door de geschiedenis van Sint Nicolaas eens uit de doeken te doen.

 

Dit item was geplaatst door Muis.

3 thoughts on “DE GESCHIEDENIS VAN SINTERKLAAS (1)

  1. Bijna goed: Schenkman schreef zijn boekje in 1850, er werd over afschaffing van de slavernij gesproken, in 1865 was het zover. Heeft dus wel met elkaar te maken. Nicolaas was Lyciër, in het Groot Romeinse Rijk. Bari, waar zijn graf naar werd overgebracht, was destijds door Spanje bezet, vandaar. Verder een mooi stuk!
    Groet, Frans.

    Like

  2. Pingback: DE GESCHIEDENIS VAN SINTERKLAAS (3) | MUIZENEST

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: