TJEERD PANNEKOEK (27)

Tjeerd Pannekoek (Hornhuizen, Kloosterburen, 1 december 1886 – Mauthausen, 18 december 1944) nam binnen de Anti-Revolutionaire Partij (ARP) een vooraanstaande plaats in. Hij was gemeenteraadslid van Coevorden en lid van de Provinciale Staten va Groningen. Hij was verder hoofdbestuurder van de Nederlands Christelijke Landarbeidersbond (NCLB), die voor de oorlog een grote bond binnen de CNV was. Toen de oorlog uitbrak veranderde er de eerste maanden weinig. Op 16 juli stelde Suyss-Inquart een NSB-er aan het hoofd van de CNV, toen op 25 juli 1941 de bezetter probeerde de NCLB over te nemen, stapte het NCLB-bestuur op en waarna de bond werd opgeheven. Pannekoek ging in het verzet (schuilnaam Theo of Nap) en kwam bij de Verzetsgroep Garrelsweer, die onder leiding stond van Tjaako Zijlema. Door zijn vele relaties kon hij een belangrijke rol spelen binnen de LO. Hij werkte onder meer samen met de Nul-groep, de groep-Jaap Kroon en met verzetslieden als J.P. Gootjes en P. Gootjes. Pieter en Jacob Pieter (Jaap) Gootjes waren lid van een knokploeg en zo betrokken bij het gewapend verzet tegen de Duitse bezetters. In juni 1943 voerde hun knokploeg een succesvolle overval uit op het distributiekantoor van het Friese Langweer. Na nog een aantal overvallen besloten de leden van de groep onder te duiken. De gebroeders Gootjes verborgen zich in de buurt van Toornwerd, bij Middelstum. Ze werden in februari 1944 ontdekt door de Duitsers en er brak een vuurgevecht uit. Pieter (28 jaar) en Jaap (23) wisten nog te vluchten, de landerijen op, maar een van de broers raakte gewond. De ander wilde hem blijkbaar niet in de steek laten en zo werden beiden uiteindelijk doodgeschoten. Bij de hervormde kerk in Baflo is een monument ter herinnering aan de vijf slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog uit het dorp. Ook de namen van P. en J.P Gootjes zijn erop vermeld. Ook een straatnaam in het dorp herinnert aan het tragische einde van deze twee zonen van de gereformeerde predikant van Baflo.

OP 28 november 1943 werd hij gearresteerd (verraden door een opgepakte onderduiker die bij zijn verhoor doorsloeg) en voor verhoring overgebracht nar het beruchte Scholtenhuis in Groningen. Na opgesloten te wijn geweest in het Huis van Bewaring in Assen werd hij op 10 maart 1944 overgebracht naar concentratiekamp Vught en vandaar op 24 mei 1944 doorgestuurd naar het concentratiekamp Dachau. Vandaar werd hij op enig moment gestuurd naar Mauthausen, gelegen in Noord-Oostenrijk, in de buurt van Salzburg. Daar overleed hij op 18 december 1944, slechts 58 jaar oud, aan dysenterie en longontsteking. Tjeerd Pannekoek was getrouwd en had drie kinderen, waarvan zoon Egbert Pannekoek (1918-2016) onder de naam Ferdinand Langen een redelijk bekend schrijver zou worden. Tjeerd Pannekoek werd postuum onderscheiden met het Verzetskruis 1940-1945.

Dit item was geplaatst door Muis.
%d bloggers liken dit: