PIOTRKÓW TRYBUNALSKI, GEWOON EEN STADJE IN POLEN (deel 2)

De Joden vestigden zich al in de zestiende eeuw in Piotrków Trybunalski, maar deze vroege periode eindigde met de pogrom op de Joodse bevolking, uitgevoerd door het Kroonleger in april 1657. De Joden werden er vervolgens van beschuldigd het Zweedse leger te begunstigen en te helpen. Bijna vijftig families stierven als gevolg van de pogrom. Vanaf 1679 vestigden de Joden zich hier permanent op voorspraak van Jan III Sobieski, van wie de Joodse bevolking in Piotrków en omgeving mocht wonen. Als gevolg hiervan ontwikkelde zich in de buurt van Piotrków een groot district, dat De Stad of De Joodse Stad werd genoemd. De Joden woonden hier echter voornamelijk in één Joodse straat. In 1636 werden in de parochieregisters gevallen geregistreerd van mensen van joodse afkomst die gedoopt werden. In de jaren 1727–1796 werden 53 gevallen van doop onder Joden geregistreerd in parochieregisters. De leeftijd van de bekeerlingen varieerde van 4 tot 40 jaar. De meerderheid waren echter jongeren tussen 10 en 18 jaar oud.

In 1840 werd het gebied van De Joodse Stad opgenomen in Piotrków Trybunalski. Aan het einde van de achttiende eeuw hielden Joden zich bezig met kleine handel en huisnijverheid. In de negentiende eeuw waren zij de grondleggers van de eerste fabrieken. Piotrków onderscheidde zich door een ontwikkelde grafische industrie. De plaatselijke drukkerijen drukten de bijbel, de talmoed, rabbijnse literatuur, werken van Hebreeuwse en Joodse literatuur. De eerste fabriek werd in 1864 opgericht, was eigendom van Fajwel Belchatowski en Chaim Frenkel en bevond zich op Plac Maryjny 1 (nu Rynek Trybunalski). Tijdens de Eerste Wereldoorlog drukte ze ‘Di Pietrkower Sztyme’ (De Stem van Piotrków), onder redactie van Moses Feinkind. Een belangrijke rol werd ook gespeeld door de drukkerij aan de ul. Zamurowa 8, eigendom van Jakub Cederbaum, en de fabriek aan Plac Trybunalski 4, gerund door Mojżesz Rozensztajn. Andere bekende drukkerijen in Piotrków waren: de drukkerij van Abram Markus Horowicz op Plac Maślany 2 (nu Plac Czarnieckiego), de drukkerij van Joachim Iser Szternfeld op ul. Garncarska 13, drukkerij “Popularna” van Salomon Blum aan ul. Piłsudskiego 69 (nu Wojska Polskiego Street), de Moskiewska Printing House (nu Wojska Polskiego Street) en de drukkerij opgericht door Eliasz Pański, later overgenomen door Eliasz’s vader Samuel, gelegen aan ul. Bankowa (nu Dąbrowskiego). Dankzij het grote piotrkow-trybunalski-Yeshiva-studenten 1920aantal drukkerijen had Piotrków een lange traditie in het uitgeven van de kranten en magazines. Het publiceerde onder andere “Głos Żydowski”, “Unzer Judisze Sztyme”, “Literatur un Leben”, “Die Judisze Sztyme”, “Piotrków Idisze Sztyme”, “Piotrkower Weker”, “Unzer Zejtung”, “Radomer Sztyme”, “Tomaszower Wert” en “Tomaszower Wochenblar” (zie The Jewish Press).

Eeuwenlang verzamelde de Joodse gemeenschap van Piotrków getalenteerde en uitstekende mensen. Onder hen waren: Tewele Berliner – een bekende talmoedist, Eliezer Pacanowski en Eliezer Urbach, auteur van het Talmoedische werk Chidusze Ru. Veel vooraanstaande rabbijnen werkten in de lokale gemeenschap. Onder hen waren: Meir Getz (1685–1732), de uitstekende talmoedist Chananja Lipe Majzels (ook bekend als Hanania Liepmann Miesels), Abraham Cwi Pacanowski (1777–1819), Izaak Kaczka, Eliezer Szulim Morgenstern, een van de eerste zionisten Chaim Eliezer Waks (1820-1889), Simcha Jair Rosenfeld (1831-1911), Menachem Mendel Temkin (1861-1922), Yehuda Meir Shapira (1887-1934). Yehuda Meir Shapira, in dienst sinds 1924, was hij ook een uitstekende politieke activist en een lid van de Sejm. De laatste rabbijn van Piotrków, uit 1936, was Moshe Chaim Lau (geboren in Lviv in 1892), die medeoprichter was van het Bet Jaakow-schoolsysteem voor meisjes.

Piotrków ontving gerespecteerde en beroemde tzaddiks (‘rechtvaardigen’) in de Joodse gemeenschap. Het waren achtereenvolgens: Chaim Dawid Bernard (overleden 1858), Mojsze Brukman, zo genoemd naar zijn bestratingsberoep (overleden 1880), Berysz Tornhajm uit Wolbórz (overleden 1887) en de talmoedist Meier Finkler uit Radoszyce (overleden 1924). De meest bekende was Chaim Dawid Bernard, genaamd Działoszyner, die ook het hoofd was van het in 1804 opgerichte Joodse ziekenhuis. Op de plaatselijke begraafplaats is door lokale Joden een ohel voor hem opgericht.

In het interbellum waren de Joden van Piotrków ook actief in de lokale overheid. Al bij de eerste gemeenteraadsverkiezingen in 1916 behaalden ze 14 van de 50 zetels. Onder de lokale overheidsfunctionarissen vielen de volgende mensen op: Jakub Berliner, Mojżesz Feinkind, Aleksander Landsberg, Markus Majeran, Icek Muszyński, Abram Pinkusiewicz, Zelman Staszewski, Załma vel Zelman Tenenberg en Abram Wajshof.

De lokale tak van de zionistische organisatie Hovewei Zion werd opgericht in 1886. In het interbellum, tot 1936, was Aguda, opgericht in Piotrków aan het einde van de Eerste Wereldoorlog, politiek dominant. In 1937 behaalde de Bund zijn eerste significante electorale succes.

In 1928 was 65% van alle ambachtslieden en kooplieden die in Piotrków waren geregistreerd, Joods. Tijdens de economische crisis aan het begin van de jaren 1920 en 1930 raakte het ambacht in verval. De stabilisatie begon pas na 1938, toen twee christelijke en drie joodse fondsen werden opgericht. Opmerkelijke bedrijven waren:
piotrkow-trybunalski-Zomerkamp voor weeskinderen 1927De sodawaterfabriek van Majer Grozberg (ul. Piłsudskiego 218)
– De handmatige leerlooierij van Lajbuś Szafran (ul. Słowackiego 97)
– Mośek Brinbaum’s oliemolen (ul. Zamurowa 10)
– Ryterbaum en Szternfeld ijzergieterij (ul. Piłsudskiego 104)
– De leerlooierij van Kuba Prajzerowicz (ul. Wolborska 18)
– Timmermanswerkplaats Jakub Milsztain (ul. Rycerska 12)
– Mordka Goldblum’s zagerij (ul. Wyścigowa)
– Steenfabriek van M. Flakiewicz (ul. Sulejowska 68)
– De triplexfabriek van Izrael Cukier (ul. Przedborska 46)
– Goldblum stoomzagerij (Aleje 3-Maja)
– De vatenfabriek van M. Goldblum (ul. Żwirki 3)
– Molen Świat door M. Rozenblum (ul. Słowackiego 36)
– Molen Polonais van Mordki Klajma;
piotrkow-trybunalski-Op weg naar de marktManufaktura Bugaj – het management was gevestigd in Lódz.

De Duitsers bezetten Piotrków op 5 september 1939. Op 1 oktober 1939 vaardigde het hoofd van het burgerlijk bestuur van het district Radom-Rüdiger een verordening uit met betrekking tot Polen en Joden ouder dan zestien jaar, die hen verplichtten hun identiteitskaarten in te wisselen voor nieuwe identiteitskaarten. Op dezelfde dag vaardigde de staroste (gouverneur) van het Piotrków-district, Buss, een aanvullende verordening uit, waarin hij eiste dat ras in de godsdienstkolom werd opgenomen. De letter A stond voor het ‘Arische’ ras en de letter J voor Joden. Volgens het register van 1940 waren er 20.421 Joden in de provincie Piotrków.

Overeenkomstig de verordening van de burgemeester en stadscommissaris van Piotrków Drechsel van 5 oktober 1939 werd in Piotrków een Joods getto opgericht. Het was het eerste getto in bezet Europa. Aanvankelijk huisvestte het 182 huizen en besloeg het 28 straten. In februari 1942 was het gebied beperkt tot 24 straten. Op 31 maart 1942 werd een verordening uitgevaardigd waarin Joden die buiten het getto woonden, werden bevolen naar het getto te verhuizen. Het getto van Piotrków had een Judenrat. De ordepolitie functioneerde met hem. Naar schatting werkten ongeveer vijfhonderd mensen in het Judenrat-apparaat samen met de politie. De eerste president van de Ouderenraad was Zalma Tenenberg, die op 5 juli 1944 werd gearresteerd. Zijn plaats werd ingenomen door Szymon Warszawski, die in december 1944 naar het kamp Buchenwald werd vervoerd. Hij overleefde tot dat moment in een werkkamp, ​​dat zich bevond in de fabrieksgebouwen van de Kara-glasfabriek.

Aan het begin van het bestaan ​​van het getto werden er 9.376 mensen vastgehouden. Het waren voornamelijk inwoners van Piotrków. Aan het begin van 1939 en 1940 werden Joden uit Lódz en steden in de buurt van Lódz, evenals Poznan, Gniezno, Bydgoszcz, Nakło, Szubin en Kalisz, naar het getto van Piotrków vervoerd. Halverwege 1940 waren hier 4.770 Joden naartoe gebracht. Op het moment van liquidatie telde het getto van Piotrków ongeveer 29.000 inwoners. Bijna 3.000 bleef tot 1944 in het zogenaamde ‘kleine getto’.

piotrkow-trybunalski-Melk drinken meisjesschool Bereka JoselewiczaVanaf 22 september 1939 functioneerde er een speciale rechtbank in Piotrków. De voorzitter was Wollmann. Bij ordonnantie van Hans Frank werden in het Algemeen Regeringsbeleid speciale rechtbanken opgericht. Ze moesten mensen berechten die zich schuldig hadden gemaakt aan politieke misdaden. Het Speciale Gerechtshof in Piotrków Trybunalski sprak zijn eerste vonnissen uit in oktober 1939. In 1943 werden Genowefa en Władysław Rutkowski uit Chodnów ter dood veroordeeld wegens het onderduiken van Joden. Władysław Rutkowski werd op 29 december 1943 neergeschoten, terwijl de straf van zijn vrouw werd omgezet in gevangenisstraf. Izrael Perel uit Piotrków werd veroordeeld tot drie maanden gevangenisstraf wegens het bezit en de verkoop van boter. Het Speciale Gerechtshof veroordeelde Joden die vrijwillig het getto verlieten op zoek naar voedsel ter dood. Jenta Friedman werd op 11 december 1941 vastgehouden. Ze werd ter dood veroordeeld door een vuurpeloton. Józef Herszkowicz werd veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf. Hij stierf na minder dan drie maanden in de gevangenis in Piotrków. De doodsoorzaak was bloedarmoede door verhongering. Bovendien werden Joden die het getto verlieten vermoord zonder een rechterlijke uitspraak. Zo stierven ze: Szajdle Baharier, Godel Zalmanowicz, Rachmil Skluta, Ber Rabinowicz en Icek Honigstock.

Het getto van Piotrków werd van 15 tot 21 oktober 1942 geliquideerd. Van juli tot september 1942 schoten de Duitsers zestig mensen dood in de bossen van Raków. Tijdens de liquidatie van het getto werden ongeveer 22.000 mensen afgevoerd naar het Duitse vernietigingskamp in Treblinka. Honderdvijftig mensen werden neergeschoten en de rest – in totaal 2,4 duizend – opgesloten in werkkampen. De laatsten uit deze kampen werden op 25 november 1944 naar Duitsland vervoerd. Gevangenen werden naar de kampen Buchenwald en Ravensbrück gestuurd. In 1945 waren er nog 372 Joden in Piotrków. Maar de overgrote meerderheid van hen verliet de stad in de daaropvolgende jaren.

Bibliografische aantekening
–  De geschiedenis van Piotrków Trybunalski , Lódz 1989;
–  Hałaczkiewicz B.,  De joodse gemeenschap in Piotrków Trybunalski in de jaren 1914–1939, [in:] nazi-bezetting in Piotrków.
     Materiaal van de wetenschappelijke sessie, Piotrków Trybunalski 1998;
–  Piotrkow Trybunalski , [in:] The Encyclopedia of Jewish Life Before and During the Holocaust, deel 2, ed. S. Spector, G. Wigoder, Jeruzalem-
     New York 2001, blz. 994-996;
–  Piotrkow Tribunalski weha-sewiwah: sefer zikaron , ed. N. Lau-Lavie, [Tel Aviv 1965];
–  Rzędowska A., Hałaczkiewicz B., Geschiedenis van Piotrków-joden (tot 1939) , Piotrków Trybunalski 2006.

Artikel van de website van Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN

Dit item was geplaatst door Muis.
%d bloggers liken dit: