JOB DANIËL VAN MELLE (12)

Job van Melle (Goes, 26 mei 1897 – 14 april 1945, Amsterdam) was in zijn geboorte- en woonplaats boekhouder. In mei 1940 deed hij een vergeefse poging mee te gaan met de zich van Zeeland naar Vlaanderen terugtrekkende Franse troepen. In mei 1942 bezocht hij ds. F. Slomp die in Goes een LO-groep wilde oprichten. Vanaf medio 1943 was hij actief binnen die LO-afdeling; hij werkte er onder de schuilnamen ‘Veldhoen’ en ‘Van Berkel’. Al in september 1943 moest hij in Utrecht onderduiken, nadat enkele naaste medewerkers waren gearresteerd toen een opgepakte Duitse deserteur bij zijn verhoor doorsloeg.

In Utrecht kreeg hij direct opnieuw aansluiting met de LO. Ook kwam hij in contact met H.Ch. Kohlbrugge (‘Chrisje’), die via de ‘Zwitserse Weg’ betrokken was bij het naar Engeland verzenden van bescheiden van militair belang. In 1944 werd Van Melle koerier voor Sectie V van het Algemeen Hoofdkwartier van de OD (later Delta en NBS): een- of tweemaal per week bracht hij spionagemateriaal (rapporten, tekeningen, bijlagen) over openbare werken (havens, bruggen, gas- en elektriciteitsvoorzieningen) van Utrecht naar Amsterdam. In Utrecht werd al dat materiaal verzameld door ir. H. ten Brokkel Huinink, hoofdinspecteur-directeur van de Directie Bruggen van Rijkswaterstaat. Toen het reizen per trein vanaf september 1944 onmogelijk werd, ging hij op zijn fiets met houten banden en nadat dit door sneeuw en vorst steeds moeilijker werd, ging Van Melle te voet met een slede. De grote fysieke inspanningen putten hem volledig uit, maar hij zette zijn werk onverdroten verder.

Nadat hij op 20 februari 1945 in Amsterdam tijdens spertijd was gearresteerd, vond men bij het fouilleren gecodeerde bescheiden. Tijdens verhoren onder zware mishandeling in het Huis van Bewaring aan de Weteringschans noemde hij geen namen. Op 14 april 1945 werd hij bij Rozenoord aan de Amsteldijk in Amsterdam gefusilleerd. Met hem stonden H.G. van Broekhuijsen, C.W. Dobbinga, J.P. Heijboer, D. Hulsman, S.G. Kuster,, L. Lauwerens, H.A. Romp, Th. J. Schamp en F.H. Vester voor het vuurpeloton.

Bij Koninklijk Besluit van 22 december 1951, nr. 10, werd Van Melle postuum onderscheiden met het Verzetskruis 1940-1945. De uitreiking aan zijn nabestaanden vond op 2 oktober 1952 plaats in het Paleis op de Dam door Koningin Juliana. Ter nagedachtenis aan Van Melle is een straat naar hem genoemd in Goes. Job van Melle werd eerst begraven in een massagraf maar later overgebracht naar de Erebegraafplaats Bloemendaal.

 

Dit item was geplaatst door Muis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: