THERESIËNSTADT 3 – HILDEGARD NEUMANN

Hildegard Neumann (Jablonné v Podještědí, Tsjecho-Slowakije, 4 mei 1919 – Overleden 2010?) was een vrouwelijke bewaker van diverse concentratiekampen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze werd geboren in het toenmalige Gabel, een Duitstalige stad die tot 1918 deel uitmaakte van de Oostenrijks-Hongaarse dynastie en momenteel gelegen is in het district Liberic in Tjechië
Ze arriveerde in oktober 1944 in het vrouwenkamp Ravensbrück, waar ze haar opleiding tot SS-Aufseherin (kampbewaakster) kreeg. De taak van de vrouwelijke Aufseherinnen was het bewaken van vrouwelijke gevangenen tijdens de dwangarbeid, transporten naar andere kampen en in het getto zelf. Al snel promoveerde ze naar de rang van SS-Oberaufseherin.
Door de goede indruk die ze maakte, werd ze in november 1944 naar het getto en concen-tratiekamp van Theresienstadt gestuurd. Ze kreeg hier de leiding over tien tot dertig vrouwelijke bewakers en was verantwoordelijk voor 20.000 Joodse vrouwen. Ze nam ook deel aan de deportaties van meer dan veertigduizend vrouwen en kinderen van Theresienstadt naar de concentratiekampen Auschwitz en Bergen-Belsen. De meesten hiervan kwamen in deze kampen om het leven.
Neumann vluchtte in mei 1945 uit het kamp en werd nooit veroordeeld voor oorlogsmisdaden. Dit ondanks het feit dat ze meehielp in het concentratiekamp waar tienduizenden stierven en van waaruit ongeveer honderdduizend werden gedeporteerd naar vernietigingskampen. Neumann, die de reputatie had een zeer wrede bewaakster te zijn, zou in 2010 zijn overleden, maar overtuigend bewijs van haar naoorlogse leven en haar overlijden is nooit geleverd.

In september 2017 zal uitgeverij Sylfaen een fotoboek uitgeven van Frans van den Muijsenberg over het concentratiekamp Theresiënstadt. Onderstaande foto en deze tekst over Neumann maken daar onderdeel van uit. 

 

Dit item was geplaatst door Muis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: