WILLEM RUYS

Willem Ruys (Rotterdam, 25 augustus 1894 – Goirle, 15 augustus 1942) was een telg uit een beroemd Nederlands redersgeslacht en directeur van de Rotterdamsche Lloyd. Na de HBS in Rotterdam studeerde Ruys in het Zwitserse Neuchâtel aan de Hogere Handelsschool. In 1917 vertrok hij naar Nederlands-Indië, en daarna naar Australië, Japan en de Verenigde Staten om zich ze bekwamen in de praktijk van het scheepvaartbedrijf. In 1919 werd hij firmant van Wm. Ruys & Zonen en de Rotterdamsche Lloyd. In latere jaren was ook commissaris van andere belangrijke ondernemingen. Nadat zijn vader en zijn oom in 1940 waren teruggetreden als directeur van de Rotterdamsche Lloyd werd hij tot directeur benoemd. Al in het begin van de oorlog werd Ruys gearresteerd door de bezetters op verdenking van het ondersteunen van het verzet. Van 18 december 1940 tot 17 mei 1941 zat Ruys voor de eerste maal gevangen omdat hij had geweigerd om het verenigingsgebouw van ‘de Maas’ en de boten van de vereniging en haar leden af te staan aan de bezetter. Van 11 oktober 1941 tot 5 januari 1942 zat Ruys weer gevangen, nu omdat hij contact had gehad met een Engelse agent. Op 13 juli 1942 volgde zijn derde arrestatie en werd hij als gijzelaar gevangengezet in kamp Sint-Michielsgestel. Daar zaten op dat moment al twee andere Rotterdammers die ervan werden verdacht verzetsleden te zijn. Christoffel Bennekers (Zwolle, 28 mei 1894 – Goirle, 15 augustus 1942), een politie-inspecteur, werd er door de Duitsers van verdacht vlak voor de bezetting de archieven van de politie-inlichtingendienst te hebben vernietigd om te verhinderen dat de dossiers van communisten en andere personen in de handen van de Duitsers zouden komen. Robert Baelde (Rotterdam, 22 juli 1907 – Goirle, 15 augustus 1942) was een Nederlands jurist en reclasseringsambtenaar, die tevens redacteur was van het tijdschrift Het Kouter, een literair-religieus tijdschrift dat tussen 1936 en 1941 verscheen. Hij was ook kaderlid van de Nederlandsche Unie. Baelde was gehuwd met Petronella Tideman, die in 1944 via Kamp Vught naar Duitsland werd afgevoerd, waar zij een maand voor het einde van de oorlog overleed.

Op 7 augustus 1942 pleegde de communistische verzetsgroep Nederlandse Volksmilitie in Rotterdam een aanslag op het Luchtspoor, gericht tegen een trein met Duitse verlofgangers. De aanslag mislukte doordat een deel van de springlading voortijdig tot ontploffing kwam. De daders werden door de Duitse bezetter opgeroepen zich binnen een week te melden, maar deden dit niet. Als represaille werd op 15 augustus de drie Rotterdammers Ruys, Bennekers en Baelde, plus Otto graaf van Limburg Stirum uit kamp Michielsgestel gehaald en overgebracht naar het landgoed Gorp en Roovert. Alexander Schimmelpenninck van der Oye werd van huis was opgehaald en als vijfde gijzelaar naar het landgoed gebracht. Het vijftal werd daar nog dezelfde dag gefusilleerd. Direct na de oorlog (14 augustus 1945) werd op het landgoed een gedenkplaats ingericht waaraan in 1946 een monument is toegevoegd.

Naar Willem Ruys werd later een passagierschip vernoemd. Deze Willem Ruys was jarenlang het vlaggenschip van de Koninklijke Rotterdamsche Lloyd en hoorde met de Oranje en de Nieuw-Amsterdam tot de drie grote naoorlogse schepen in de Nederlandse passagiersscheepvaart. De Willem Ruys zou later worden aan een Italiaanse reder worden verkocht en worden omgedoopt in Achille Lauro. het schip zou bekend worden door een kaping in 1985 en een brand en ondergang in 1994. In Rotterdam herinnert de Willem Ruyslaan aan hem. Sinds 1990 staat hier het oorlogsmonument de ‘Steen van de miljoenen tranen’, met daarop de vermelding: ‘Verzetshelden, op 15 augustus 1942 door de Duitse bezetter doodgeschoten als vergelding voor een bomaanslag’. In Goirle waar de vijf man werden gefusilleerd werden alle vijf onschuldige slachtoffers geëerd met een straatnaam in de wijk Grobbendonck.

Dit item was geplaatst door Muis.
%d bloggers liken dit: