KAREL GLEENEWINKEL KAMPERDIJK

Karel Gleenewinkel KamperdijkKarel Willem Hendrik Gleenewinkel Kamperdijk (Haarlem, 30 oktober 1883 – Rijswijk, 20 juni 1975) was een Nederlands voetballer die van zijn achttiende tot zijn veertigste, ruim veertig jaar lang tussen 1901 en 1923, uitkwam voor de Haagse voetbalclub HBS-Craeyenhout. Hij speelde in die 22 jaar 78 wedstrijden en wist 10 keer te scoren. Dat was overigens niet continue. Hij verdedigde ook een tijdje de kleuren van de Kölner Fussball Club, in die tijd een nog erg ongebruikelijk buitenlands elftal.

Gleenewinkel Kamperdijk werd beschouwd als een speler van het type-Carli. Dat is een omschrijving die nu niets meer zegt, maar die in het begin van de twintigste eeuw een voor iedereen duidelijke omschrijving had. Vergelijk het maar het het type-Wouters, dat nog niet zo lang geleden maatgevend was en zo langzamerhand aan bijna al vergeten is. Philip Carli was een speler van het Haase HBS die voor de eerste officiële interland in 1905 een vaste plaats had in het Bondselftal. “Een speler van het type-Carli moet voldoen aan zeer zware eischen; hij moet er één zijn, die tot het ongeloofelijke volhoudt, overal tegelijk is, liefst zonder een onsje overtollig vleesch op zijn lichaam, onvermoeibaar. Zoo iemand is Gleenewinkel Kamperdijk, nog een jonge speler, die van Quick naar HBS ging en toen eerst volkomen tot zij recht kwam een een uitstekende centre half back bleek te zijn, die onmiddellijk de aandacht oo zich vestigde door zijn taai, volhardend werken”.

Gleenewinkel Kamperdijk was een van de eerste Nederlandse internationals. Hij speelde op 30 april 1905 in het Kiel Stadion in Antwerpen mee in de eerste interlandwedstrijd ooit tegen België, die eindigde in een 4-1 overwinning voor Nederland. Twee weken later werd ook de return in Rotterdam met ruime cijfers gewonnen (4-0). Dit zouden de enige wedstrijden zijn die Gleenewinkel Kamperdijk in het Nederlands elftal zou spelen. Na zijn voetbalcarrière bleef Gleenewinkel Kamperdijk werkzaam als makelaar en agent in Haarlem.

De interlands van Karel Gleenewinkel Kamperdijk

Nederland - België mei 1905
Het Nederlandse elftal voor de interland Nederland – België op 14 mei 1905 In Rotterdam die in een 4-0 overwinning voor ‘Oranje’ zou eindigen, met staand vlnr Reinier Beeuwkes, Willem Hesselink, Bok de Korver, Ben Stom en Dolf Kessler en zittend vlnr Rein Boomsma, Guus Lutjens, Eddy de Neve, Karel Gleenewinkel Kamperdijk, Peet Stol en Willy de Vos.

Dit item was geplaatst door Muis.

One thought on “KAREL GLEENEWINKEL KAMPERDIJK

  1. Pingback: PEET STOL | MUIZENEST

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: