HENDRIK MARSMAN – SCHADUW

Hendrik Marsman (Zeist, 30 september 1899 – Golf van Biskaje, 21 juni 1940) was een Nederlands dichter, vertaler en literair criticus. Hij is onder meer verantwoordelijk voor één van de mooiste en in elk geval bekendste gedichten van de Nederlandse literatuur: ‘Denkend aan Holland’, dat we al eens met een blog voor het voetlicht hebben gehaald, waarbij we tevens een korte biografie hebben geplaatst. Als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt bevinden Marsman en zijn vrouw zich in Zuid-Frankrijk. Vandaaruit willen ze de oversteek naar Engeland maken, maar hun boot, de Bérenice ontploft op 21 juni in Het Kanaal, volgens sommige bronnen door een Duitse torpedo, volgens anderen door een explosie in de machinekamer, waar Marsman vlakbij staat. Zijn vrouw is de enige, zwaar gewonde overlevende.

Marsman behoorde lange tijd tot de Vitalisten. Vitalisme betekent zoveel als levensdrift, de drang om intens, vurig en gevaarlijk te leven. Met ‘vitalisme’ wordt allereerst een filosofie of levenshouding aangeduid waarin de verheerlijking van het leven om het leven centraal staat. Voor de vitalist is het hoogste doel van de mens te leven en kan boven het leven geen andere waarde worden gesteld. Het uitleven van de intuïtieve en driftmatige levensdrang is voor de vitalist de enige vorm van wijsheid. In de jaren dertig van de vorige eeuw nam hij echter afstand van deze stroming en zijn werk werd expressionistischer en zelfs futuristisch. Marsman verafschuwde de Nederlandse bekrompenheid. Hij zei ooit: “Holland is en blijft een ellende. Wie hier op de grond stampt, zakt weg in de modder”. Toch werd Marsman vooral bekend om zijn gedicht ‘Herinnering aan Holland’ uit 1936, dat aan het einde van de 20ste eeuw werd verkozen tot gedicht van de eeuw. 

Het gedicht ‘Schaduw’ werd door J. Havermans in hout gesneden voor een uitgave die echter nooit is verschenen. In de categorie gedichten in vreemde vormen wilde ik jullie deze niet onthouden. Op de mooie citatenwebsite Pot van citaten trof ik een aantal mooie citaten van Marsman.

Dit item was geplaatst door Muis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: