HENK HAVERMAN

Hendrik_Johannes_Haverman_zelfportret23e HINK-STAP-SPRONG DOOR DE TIJD

Hendrik Johannes Haverman (Amsterdam, 23 oktober 1857 – Den Haag, 11 augustus 1928) was een Nederlands schilder die tot de schilders van Tachtig . Hij studeerde aan de Rijksakademie van beeldende kunsten te Amsterdam en aan de kunstacademies van Antwerpen en Brussel. Hij was een leerling van August Allebé en Hendrik Valkenburg. Hier raakte hij bevriend met diverse medestudenten, waaronder Jan Voerman, Jan Veth, Mau van der Valk, Willem Witsen en Jacobus van Looy. Hij werkte onder meer in Amsterdam, Diepenveen en Den Haag.  Toen de Franse symbolistische dichter Paul Verlaine in 1892 een bezoek aan Nederland bracht, werd er tevens een soiree ten huize van Haverman georganiseerd. Langzaam maar zeker groeide Haverman uit tot een vooraanstaand kunstenaar. Hij kreeg als portretschilder regelmatig opdrachten, behaalde op diverse tentoonstellingen gouden en zilveren medailles, was erelid van diverse kunstgenootschappen, waaronder van Pulchri, waar hij van 1921 tot 1923 voorzitter van was. Maar zijn kunsthistorisch meest boeiende periode was toen al achter de rug.

Haverman was leermeester van Edmée Broers, Margaretha Josephine Elisabeth Franco-Cohen Gosschalk, Maria Adeline Alice Schweistal en Pauline Suij. Haverman had een breed oeuvre: hij schilderde onder meer portretten, landschappen en stadsgezichten. Voor 1892 kreeg hij een Koninklijke Subsidie toegekend. In de laatste door Nicolaas Beets gecorrigeerde druk van de Camera Obscura uit 1901 is een portret van de schrijver opgenomen, vervaardigd door Hendrik Haverman. Daarnaast was Haverman ook kunstcriticus en schreef diverse artikelen in De Gids.

800px-Eeretentoonstelling_H.J._HavermanIn 1918 was er een eretentoonstelling van werken van Hendrik Haverman van in de zalen van het genootschap Pulchri Studio te Den Haag. In februari 2008 opende in Pygmalion Beeldende Kunst te Maarssen de tentoonstelling De Tachtiger-schilder H.J. Haverman (1857-1928) & tijdgenoten, de eerste tentoonstelling na zijn overlijden in 1928. De Haverman-kenner Jaap Versteegh schreef er de bijhorende biografie bij met veel werk van de bijna vergeten hagenaar. In een artikel in 2009 betoogt Jaap Versteegh dat Haverman ten onrechte wordt gezien als slechts een gevierd portretschilders en dat ook zijn landschappen meer dan de moeite waard zijn. Hij merkte onder meer op: “De keuze van een kunstenaar zich te specialiseren in een bepaald onderwerp wordt hem meestal ingegeven door hoop op commerciëel gewin, maar kan, zeker op de lange termijn, nadelig voor hem uitpakken. Zo heeft H.J.Haverman (1857-1928) zich rond 1900 gespecialiseerd en ontwikkeld tot een van Nederlands meest gevierde portretschilders, maar daarmee is tegelijkertijd zijn andere schilderkunst overschaduwd. En nu, honderd jaar later, zijn de destijds geportretteerde bekende Nederlanders vergeten en is al het werk van Haverman in de kelders van de musea verdwenen. Toen Gerrit Komrij enige jaren geleden een tentoonstelling in het Stedelijk Museum van Amsterdam mocht inrichten haalde hij twee schilderijen van Haverman uit het depot, maar dit was een uitzondering. Meestal blijft zijn werk onzichtbaar opgeborgen. Dat is echter volkomen onterecht, want H.J.Haverman behoorde, zeker in zijn jonge jaren, tot de avant-garde van Nederland en heeft, behalve portretten, prachtige landschappen geschilderd”. Voor de verdere onderbouwing van deze stelling verwijs ik graag naar het artikel. Hier wordt echter volstaan met een twaalftal portretten van Haverman, voor mij toch zijn grote specialiteit, wat eerder al was te zien aan de tekening die hij maakte van toenmalig minister ir. Cornelis Lely.

ruud_van_der_velden_kunst_161hendrik_johannes_haverman_portrait_of_a_farmer_possibly_from_zeeland_d5855263hHendrik_Johannes_Haverman_-_Portret_van_W._G._van_Nouhuys_(EGM_1898-1)Hendrik_Johannes_Haverman_-_Portret_van_Jan_Toorop_(EGM_1898-1)Hendrik_Johannes_Haverman_-_Portret_van_Lodewijk_van_Deyssel_(EGM_1898-1)Hendrik_Johannes_Haverman_-_Portret_van_Dr._J._de_Jong_(EGM_1898-1)haverman - prof H.P.G QuackFriedrich_Went_door_H.J._Haverman,_1921Bisschop-Haverman2Beaufort-Haverman400px-Lorentz-Haverman266px-MarcellusEmants

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Dit item was geplaatst door Muis.

2 thoughts on “HENK HAVERMAN

  1. Pingback: AUGUST ALLEBÉ | Muizenest

  2. Pingback: ODALISKEN – 013 | MUIZENEST

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: