CLAUDE MONET IN AMSTERDAM 2

Claude Monet (Parijs, 14 november 1840 – Giverny, 5 december 1926), de Frans impressionistisch kunstschilder, bezocht Nederland drie keer in de jaren 1870-1880. In 1871 verbleef hij vier maanden in Zaandam, begin 1874 bezocht hij Amsterdam en in 1886 werkte hij in de bollenstreek. Tijdens deze verblijven zou hij 42 schilderijen maken met typisch Hollandse onderwerpen als riviergezichten met molens en bootjes, stadsgezichten van Amsterdam en tulpenvelden.Bij zijn bezoek aan Amsterdam maakte hij twaalf schilderijen, waarvan er in het eerste blog ‘Claude Monet in Amsterdam 1’ al vier getoond zijn: Het Westerdok en de Posthoornkerk, De Gelderse Kade en twee versies van De Groenburgwal en Zuiderkerk. Vandaag twee schilderijen met de Montelbaanstoren.

De Montelbaanstoren aan de Oudeschans stamt uit 1516. De naam is ontstaan doordat de Hertog van Alva bij deze toren een kasteel met de naam Monte Albano wilde bouwen. De toren ging als snel in de volksmond de ‘Monte-Albaens-tooren’ heten, wat later werd verbasterd tot Montelbaanstoren. De toren heeft als bijnaam Malle Jaap, omdat de klokken van de toren ooit op onregelmatige tijden spontaan begonnen te spelen. De toren werd gebouwd als uitkijktoren over de Zuiderzee. Hiervoor werd aan de oostkant een nieuwe gracht gegraven, de huidige Oudeschans. Waar deze gracht het IJ naderde werd in het kader van de vestingwerken van Amsterdam de uitkijktoren neergezet. Rembrandt, die in de buurt woonde, tekende in 1644 de toren in deze oorspronkelijke vorm. Al in 1606 verloor de toren zijn functie en werd er een sierbekroning in renaissancestijl op geplaatst, ontworpen door stadsbouwmeester Hendrick de Keyser. De Montelbaanstoren werd daarmee 48 meter hoog, er kwamen een uurwerk en enkele luidklokken in. De toren was gebouwd op plaggen (huiden genaamd) en dat was blijkbaar geen al te solide fundering, want al in 1610 gng de toren scheef staan. Er werd een nieuwe stenen fundering aangebracht om de toren weer recht te trekken. In 1852 dreigde de toren te worden gesloopt, maar dat kon worden verhinderd. Sinds 1878 is het Stadswaterkantoor in de toren gevestigd. Tot 2006 werd hier de afdeling Uitvoering van de sector Waterbeheer van de dienst Riolering en Waterhuishouding gehuisvest. Nadat de toren vervolgens enkele jaren leeg stond was het van 2010 tot 2014 de huisvesting van de Stichting Secret Garden, een belangenorganisatie die opkomt voor homoseksuele, biseksuele en transgendermoslims. Sinds 2014 zit het kantoor van Private Boat Tours in de toren.

Monet maakte twee schilderijen van de Montelbaanstoren. Op de eerste de toren lans de Oudeschans en op de tweede de toren vanaf de Rapenburgwal. De oorspronkelijke witte Peperbrug is 1929 door een donder gietijzeren brug.

Dit item was geplaatst door Muis.
%d bloggers liken dit: