BEN STOM

ben stomBertus (“Ben”) Stom (Apeldoorn, 13 oktober 1886 – 18 augustus 1965) was een Nederlands voetballer die als verdediger speelde. Stom kwam uit voor CVV Velocitas uit Breda en HFC Haarlem en speelde tussen 1905 en 1908 in totaal negen wedstrijden voor het Nederlands voetbalelftal. Hij scoorde als eerste Nederlandse international een eigen doelpunt. Over de naam Ben Stom werden natuurlijk altijd al grapjes gemaakt en dat eigen doelpunt in de tachtigste minuut in de eerste officiële interland van het Nederlands elftal deed daaraan natuurlijk geen goed. Ben Stom was een Indische jongen die eerst voetbalde bij Robur et Velocitas en Unitas in zijn geboortestad Apeldoorn. Daarna speelde hij voor het cadettenelftal in Alkmaar en vervolgens bij Velocitas Breda, de club van de Koninklijke Militaire Academie in Breda. Stom, die zich om niet onbegrijpelijke redenen liever met Jos liet aanspreken, toerde ook met HVV door Oostenrijk en was tevens lid van HFC. In 1908 speelde hij in Antwerpen zijn negende en laatste interland. Als afgestudeerd luitenant vertrok hij met de stoomboot naar Nederlands Indië.

De interlands van Ben Stom
.
.

Nederlands Elftal 14 april 1907Nederlands elftal voor de interland tegen België op 14 april 1907, die werd gespeeld op het terrein van Beerschot te Antwerpen. Nederland zou winnen met 3-1.
Staand van links naar rechts: Twee officials, Willem Janssen, John Heijning, Pieter Boelmans ter Spill, Constant Feith, Iman Dozy, Ferry van der Vinne en een official. Zittend: Toine van Renterghem, Reinier Beeuwkes, Louis van Gogh, Karel Heijting en Ben Stom.

Bewaren

Dit item was geplaatst door Muis.

4 thoughts on “BEN STOM

  1. Pingback: JAN AKKERSDIJK | MUIZENEST

  2. Pingback: PEET STOL | MUIZENEST

  3. Pingback: IMAN DOZY | MUIZENEST

  4. Pingback: LOTHAR VAN GOGH | MUIZENEST

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: